Beograd

[ Izvor: Predrag Đukanović ]

26. 10. 2019. 18:40 0

PROTEST "1 OD 5 MILIONA" Podrška uzbunjivačima i ove subote

Protest u organizaciji Udruženja "1 od 5 miliona" koji je sinoć održan u centru Beograda, po zamisli organizatora je nastavak podrške uzbunjivačima.

Studentkinja iz Udruženja "1 od 5 miliona" Valentina Reković obratila se Beograđanima kojima je, kako je rekla "osim otežanog kretanja po gradu zbog raskopanih ulica i Gorana Vesića otežano i disanje, pošto je Beograd najzagađeniji grad u Evropi".

- Pošto je njihova Vlada u maju ove godine dala uredbe kojima je uredila kako se plaćaju ekološke takse, pa gde su te pare završile? Da li opet u nečijem privatnom džepu. Da su poštovali zakon i porez koristili da nam grad bude manje zagađen, ne bi Beograđani morali da nose maske po raskopanim ulicama. Danas se desila lepa stvar, učenici gimnazije u Novom Sadu su odbili da pevaju u horu na proslavi SNS-a. Ovde imam pismo građana Inicijative žene Srbije upućeno Aleksandru Obradoviću:

- U mračnim vremenima rađaju se heroji. To nisu besmrtnici i gorostasi. Oni su među nama, čija deca sa našom idu u škole. Heroj znači da razumeš da kada prestane briga za pojedinca, nestaje društvena odgovornost. Oni su spremni da plate cenu za nas i našu budućnost. Aleksandar je heroj koji nije kalkuliysao i štedeo sebe i nije odustao. Suočio nas je sa istinom - borba za društvo je u našim rukama. Aleksandar je bio u mraku mesec dana. Naša reč je osvetlila njega. Pokazali smo da ne damo jednog od nas. Nije još slobodan, ali obećavamo da će biti slobodan i ponosan. Solidarnost je naša snaga - pročitala je Reković pismo građana. 

 

Bivši policajac Milan Dumanović, nekadašnji pripadnik Odeljenja za opservaciju i dokumentaciju koji je optužen za otkrivanje službene tajne o svom angažovanju prikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Potočarima, poručio je okupljenima da su on i Mladen Trbović podneli krivičnu prijavu protiv nadređenih i Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke iz MUP-a.

-  Ona je generalni sekretar mafije u srpskoj policiji, povezana sa braćom Vučić. Zbog izlaska u javnost smo uhapšeni i proveli 40 dana u pritvoru. Mi smo odali strašnu stvar - istinu. Zbog toga smo dobili otkaze u MUP-u iako smo imali nagrade ministra pre toga i imali najviša odlikovanja u službi. Mi smo odneli malu pobedu, Upravni sud je poništio rešenje o otkazu. Ja sam trebao da budem vraćen u to isto ministarstvo, što se nije desilo. Naš motiv je bio izbor koji je bio čak. Hoćemo li živeti na kolenima i da puzimo, a to nas nisu učili naši roditelji. Tri godine, šest meseci i dva dana dogodilo se da se na 45 minuta suspenduje pravna država i dogodi rušenje u Savamali. Izvinjavam se u ime svih poštenih policajaca što je kriminalističku policiju preuzela mafija. Izvinite što nismo uspeli da vas sačuvamo od toga. Da vam se izvinim što naše kolege ne znaju ko su im šefovi, da li ortaci sa severa Kosova, da li iz Crne Gore. Da vam se izvinim u ime policajaca koji ne shvataju da treba da budu u službi vas, a ne političke elite. To je sve odgovor na pitanje - zašto bojkot. Zato što se posle 30 godina na vlasti nalaze ovi ljudi. Kolega koji nas je uhapsio je rekao - šta ste mislili da prijavite Hrkalović, pa da nju uhapsimo - rekao je Dumanović i poručio budućim uzbunjivačima da ustanu i uzbune ovo društvo.

- Kako je rekao Gandi - budi promena koju želiš da vidiš u svetu. Imali smo podršku porodice, prijatelja i sindikata. Srbija se probudila. Imamo mlade ljude, studente, političke org. koje će stati iza vas. Budite ponosni građani Srbije. Primer Aleksandra Obradovića je najsvetliji primer. Zajedničkom borbom svih nas Aleksandar je vraćen u kućni protvor a biće i oslobođen. Ovaj pokvareni i truli sistem je spreman da padne. Naša dužnost je da vratimo sve institucije. Da dobijemo novu policiju u službi građana, kojom ćete moći da se ponosite. Svi koji rade u policiji i BIA, a krše zakon, to se više neće dešavati. Vas ćemo da zamenimo, promenimo, otvorimo lažne dosijee i ići ćete na višedecenijske robije - rekao je Dumanović.

Inače, ruta protesta "1 od 5 miliona" je bila sledeća: Plato, Trg, Kolarčeva, Kralja Milana, Resavska, Bil. Kralja Aleksandra, Takovska, RTS. 

Kolona se zaustavila ispred Predsedništva.

- U ovoj zgradi sedi Aleksandar Vučić, umesto predsednika Srbije. Sedi od 2017. godine, a sve ukupno prethodnih osam godina uzurpira jednu po jednu instituciju. Zato mu poručujemo jasno - Vučiću, lopove - poručili su ispred Predsedništva.

Sledeća stanica bila je Privredna komora, ispred koje se takođe kolona zaustavila i poručila da "umesto da kreiraju budućnost oni su zajedno sa službom za zapošljavanje otvorili kancelariju da mladi ljudi odlaze u Nemačku".

- Kada zdravstveni radnici odu i kada odu mladi ljudi, kako ćemo mi ovde da živimo. Pitamo vas - šta radite bre, ljudi? Sram vas bilo. Dosta nam je i vas i Vučića. Mi bismo da ostanemo ovde - poručili su sa protesta.

Kolona se zatim zaustavila ispred zgrade RTS-a, gde su upalili baklje, a budućim uzbunjivačima poručeno je da nisu sami. 

Zatim su vrata RTS-a oblepili nalepnicama "Budite(se) uzbunjivači! 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati