Beograd

M. B.

20. 10. 2019. 11:10 0

"JAVI OCU, ODOH DA OSLOBAĐAM BEOGRAD": Ljubiša i Zdenko su preživeli rat i danas su idoli potomcima

Danas se navršava 75 godina od kako je posle sedmodnevnih žestokih borbi, nad tada najvećom zgradom u Beogradu "Albanija", posle četvorogodišnje okupacije i stradanja, zalepršala srpska trobojka, zastava slobode koju su doneli borci Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije.

Beogradska operacija počela je 10. oktobra, a završila se 22.oktobra sa oslobađanjem Beograda 20. oktobra i Zemuna 22. oktobra.

U oslobođenju Beograda učestvovala je Prva armijska grupa koju su sačinjavali Prvi proleterski korpus i 12.Udarni korpus u čijem sastavu je bilo 9 divizija jačine 60.000 boraca. 

- Ne smemo zaboraviti da su u borbama za oslobođenje Beograda uzeli aktivnog učešća građani Beograda, a posebno omladinci, na razne načine, uključenjem u borbene redove jedinica, oko 2.000, čuvanju važnih objekata od uništenja od strane Nemaca, obaveštenja o neprijateljskim utvrđenjima, kretanju neprijatelja, pružanju pomoći i drugim aktivnostima - rekao je Zdenko Duplančić, predsednik Udruženja boraca Prve proleterske brigade na obeležavanju godišnjice. 

Ljubiša Antonijević (92), pukovnik avijacije u penziji, takođe učesnik u borbi za oslobađanje Beograda, rekao je u razgovoru za Direktno.rs da je najstrašnije bilo nailaziti na nemačke bunkere i utvrđenja. 

- Tada sam bio učenik Šeste muške gimnazije i u brigadu sam stupio posle oslobođenja Mladenovca, u Treću krajišku proletersku brigadu, a zvali su me Maći, jer sam imao samo 17 godina i bio sam najmlađi u centru. Učestvovao sam u oslobođenju Dorćola, tamo smo se tukli pet dana za svaku zgradu, sačuvali električnu centralu i na kraju 20. oktobra istakli zastavu pobede, onu istu kao na Rajstagu, na Kalemegdanskoj tvrđavi. Vodio nas je naš komandant bataljona narodni heroj Đuraj Kovačević. A imao sam tu čast da moj komandir čete Miladin Zorić, isto tako bude narodni heroj. On je, nažalost, poginuo u Šidu januara 1945. godine - kaže naš sagovornik. 

- Kada sam stigao u brigadu primio me desetar, moj Vojo Subotić. On je kao i ja 1941. pošao u rat i zadnjih dana rata poginuo je kod Zagreba. On me je sve vreme vodio sa sobom i stalno mi je govorio da gledam šta on radi, da ga imitiram i da ne brinem, da mi se ništa neće dogoditi. On mi je i dao nadimak Maći. 

Kako kaže, nije se plašio, jer je bio okružen svojim drugovima. 

- Moji drugovi su bili sa mnom i Voja. Obožavao sam ga i on mene isto tako - ističe i dodaje da je svojim praunicima idol. 

- Imam pet unuka i osam praunuka. Treći po redu praunuk je prošle godine u školi, pošto ide u prvi razred, govorio o meni, svom pradedi, kako sam radio na Sremskom frontu povodom Dana pobede. Stalno traži da mu pričam i ja sam njemu to ispričao, a kada je došao kući rekao mi je: "deda, ti si moj idol, ja sam o tebi pričao u školi" - priča nam Ljubiša, dok su mu oči pune suza. 

U rat je otišao mlad, a iako je majka kukala za njim, nije sumnjao u svoju odluku nijednog momenta. 

- Ja sam bio jedinac. Majka i ja smo bili u Koraćici, i kad je naišla Treća krajiška kroz Koraćicu, ja sam se priključio. Majka je bila na kapiji i nije ni znala. Obukao sam se i priključio brigadi, ona je kukala za mnom, a ja sam joj rekao, "javi tati, idem da oslobađam Beograd". Moram da vam kažem da se i dan danas put od Mladenovca do Kosmaja zove Put treće krajiške proleterske brigade - objašnjava Antonijević. 

- Tako sam pošao, a majka je istog dana majka pošla za brigadom i stigla me u Nemenikuću. Tražila je da me puste da se vratim kući, međutim, naišla je Neda Božinović, omladinski rukovodilac divizije i rekla joj: "majko, pa vidiš ove avione što lete? Trebaće neko da leti na našim avionima". Ona je tada predvidela da ću biti u vazuhoplovstvu, ja o tome nisam ni sanjao u tom momentu, ali tako se dogodilo. 

Ljubiša dodaje da je od svog druga Zdenka stariji dve godine, ali da se i dalje druže kao prvog dana.

- Rado bih pozajmio moje godine nekome, ali neće ih niko. Ja sam radničko dete, moj otac je bio radnik, deda mi je poginuo 1915. godine na Kolubari. Imao sam šansu i priliku da na Kalemegdanu na mestu gde je major Gavrilović žrtvovao svoj bataljon, učestvujem u isticanju zastave na Kalemegdanu i na neki način sam osvetio svoga dedu. Nikad mi nije bio problem zašto sam bio u partizanima. Za vreme okupacije sam živeo u Beogradu i video sam mnogo četnika koji šetaju po gradu. Za mene dileme nikad nije bilo. Zdenko i ja se i danas družimo kao nekada, kao kada smo oslobađali Beograd. On je Splićanin, a ja sam Beograđanin. On je gimnaziju učio u Splitu, a ja u Beogradu. 

Zdenko Duplančić za Direktno.rs kaže da mu je u sećanju najupečatjivije ostala urazena jedna slika. 

- Najveći trag na mene ostavilo je kad smo se sreli sa Rusima i kad su tukle kaćuše sa ceste pod Avalom, pod neprijateljskim rovovima. Groblje oslodilaca Beograda, Muzej Banjički logor, Spomenik streljanih u Jajincima, Aleja streljanih rodoljuba na Novom groblju kao i spomen obeležje „Kameni cvet“ na levoj obali Save treba da nas podsećaju na sva naša stradanja i žrtve srpskog naroda u Drugom svetskom ratu. Oni nam najbolje govore kako se do slobode došlo uz velike žrtve i danam istu niko nije poklonio te da se tim žrtvama moramo dostojanstveno odužiti. Na žalost, ima pojava nepoštovanja tih žrtava i prepravljanja istorije - zaključio je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati