Beograd

Predrag Đukanović

07. 10. 2019. 15:30 1

KONAČNO Promenjeno ograničenje na "Pupinovom mostu"

Od otvaranja "Pupinovog mosta" 2014. godine, građani Beograda su imali zamerke na propisano ograničenje brzine na saobraćajnici od Zemuna do Pančevačkog puta. Po svemu sudeći, nezadovoljstva po tom pitanju viće neće biti.

Dve trake i zaustavna u jednom, isto tako u drugom pravcu, širok put, nov asfalt, sve je to bačeno u drugi plan ograničenjem brzine kretanja motornih vozila na 50 kilometara na čas. Posle pet godina borbe, znakovi su na dve trećine puta, od Zemuna do Ovče promenjeni, i sada pokazuju dozvoljenu brzinu 80. 

Bunili su se građani godinama štoo novom zaobilaznicom na levoj strani Dunava moraju da voze 50, a bunili su se i eminentni stručnjaci, poput profesora Saobraćajnog fakulteta Milana Vujanića.

- Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima van naselja ograničenje je 80 kilometara na sat, ukoliko znakom nije drugačije propisano. Kada je "Pupinov most" otvoren, videli smo ograničenje 50 i ja sam prvi upitao: "kome je to palo na pamet?" - kaže za Direktno.rs profesor Vujanić.

Nije ostao bez odgovora, ali je i sam odgovor bio dosta diskutabilan, pa je profesor sve vreme insistirao na tome da se ograničenje promeni.

- Na to je stigao odgovor od gospodina Milutina Ignjatovića, direktora CIP-a, koji je projektovao most, koji je rekao da "po pravilniku o građenju puteva, na putevima između čijih traka nema razdelno ostrvo širine tri metra, brzina ne sme biti više od 50 km na čas. Na moje pitanje šta se onda dešava sa Ibarskom magistralom, dobio sam odgovor da "to važi samo za puteve koji se tek grade". Ja sam se potom pozivao na zakon, gde piše da "lokalna samouprava može da promeni ograničenje brzine ukoliko saobraćajnica ispunjava uslove", kako su i ovde svi uslovi ispunjeni - rekao je profesor Vujanić. 

Očigledno je glas ovog stručnjaka, kao i drugih koji su objašnjavali besmislenost ograničenja od 50 kilometara na čas, ali i apela nezadovoljnih građana, došao do ušiju "saobraćajnih oca". Upravo zbog ovih i ovakvih pritisaka, pre manje od mesec dana, građani koji prolaze saobraćajnicom Zemun - Pančevo mogli su da uoče da umesto znakova sa brojem 50, stoje znakovi sa brojem 80. U delu od Ovče do Pančevačkog puta još se postavlja zaštitna ograda po sredini kolovoza, pa kada se to završi i ispune svi uslovi, i tu će se promeniti ograničenje. 

- Drago mi je da to čujem. To je lepo i dobro. Ne bi trebalo samo kuditi vlast, već ovom prilikom i da je pohvalimo jer je shvatila grešku, prihvatila savete i ispravila - poručio je profesor Vujanić.

P. Đukanović

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati