Beograd

[ Izvor: Predrag Đukanović ]

21. 09. 2019. 19:25 0

42. PROTEST "1 OD 5 MILIONA" Studenti: Mi ne blokiramo, već štitimo našu kuću - UNIVERZITET (VIDEO)

Protest "Jedan od pet miliona", 42. po redu, počeo je večeras ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a kako su organizatori naveli, protest je posvećen borbi za čast Univerziteta u Beogradu. 

Oni su istakli da se borba za čast UB vodi od prošlog petka, od kada traje blokada Rektorata UB koju su organizovali aktivisti Udruženja Jedan od pet miliona. 

 

- Studenti su prošlog petka otpočeli blokadu Rektorata, od tada se tamo vodi borba ne samo za čast Univerziteta već i svih građana Srbije koji se bore za očuvanje slobode i demokratije kao i institucija u Srbiji - naveli su. 

Prisutnima su se obratili studentkinje i aktivistkinje pokreta "1 od 5 miliona" Tea Vukadin i Mila Jovanović.

- Postoji u Beogradu zgrada koja devet dana ne pušta nikoga iz vlasti da joj kaže šta da radi. Uspeli smo posle sedam godina da uradimo tako nešto. Mi, studenti, uspeli smo posle sedam godina da jednom čoveku kažemo - ne. Uspeli smo da tom jednom čoveku kažemo da ne može da upliće svoje prste u sve grane sistema. Tu smo da zaštitimo autonomiju Univerziteta. Pozivamo profesore da zaštite svoju profesiju. Tražimo od Univerziteta stav, jer stav i autonomija ne smeju zavisiti od vlasti. Znam, kolege studenti, da vam se ne bori, ali pre nego što odete, počistite nešto za sobom, kako biste se vratili u kuću koja je čista - rekla je Tea Vukadin.

Mila Jovanović je objasnila da oni ne blokiraju, već štite, kako je rekla, našu kuću i čuvamo ugled Univeziteta koji je građen 200 godina".

- Ja sam Mila, imam 21 godinu. Bila sam učenik generacije i u osnovnoj i u srednjoj školi. Studiram molekularnu biologiju sa prosekom 9,65. Ja blokiram rektorat, izvolite indeks. Mnogi veliki ljudi su ovde učili, i mnogi veliki tek treba da budu na univerzitetu. Mi se borimo za svaku diplomu koja tek treba da bude stečena. Ne smeju lažovi i lopovi da bace senku na te diplome. Mi smo džedaji i sila u nama je jaka! Mi ćemo da zaštitimo napš univerzum, naš Univerzitet od tamne strane sile. Pozivamo i rektorku da uradi to. Mi se ne osećamo bezbedno jer svi znate da su prošle sedmice ušli članovi SNS-a i napali studente. Pozivamo rektorku da ne štiti sebe i da zaštiti studente. Pokažite rektorka, da imate kičmu. Kolege studenti, ne ulazim u to zašto niste sa nama u Univerzitetu. Nema veze. Mi ćemo da opravdamo sve vaše i naše noći provedene nad knjigom. Zaštitićemo naš Univerzitet. Tvrdim vam, nećemo odustati. U ime svih studenata u Rektoratu, obećavam - položićemo i ovaj ispit - rekla je ona.

Oni su istakli da se borba za čast UB vodi od prošlog petka, od kada traje blokada Rektorata UB koju su organizovali aktivisti Udruženja Jedan od pet miliona. 

- Studenti su prošlog petka otpočeli blokadu Rektorata, od tada se tamo vodi borba ne samo za čast Univerziteta već i svih gradjana Srbije koji se bore za očuvanje slobode i demokratije kao i institucija u Srbiji - naveli su. 

Okupljeni nose transparente "Vučić nikada neće dozvoliti slobodne i fer izbore. Bojkot" i "Probudi se Srbijo, država radi a ne zvoce Vučića".

Protestna kolona je krenula sa Platoa, ulicama Vase Čarapića, Kolarčevom, Terazijama, Prizrenskom, Brankovom, zatim Pop Lukinom, Kneza Sime Markovića, Pariskom i Uzun Mirkovom do zgrade Rektorata. Tu su građane koji protestuju sa balkona dočekali studenti koji blokiraju zgradu Rektorata.

Studentkinja fizičkog fakulteta Ana Knežević, sa balkona Rektorata je svirala himnu studenata na violini. Ona je pozdravljena gromoglasnim aplauzom. Protest je završen čitanjem pisma profesora Raše Karapandže, koji je otkrio aferu plagiranja doktorata ministra Siniše Malog.

- Pošto nisam u Beogradu i ne držim ja govor, odlučio sam se da napišem govor premijerke Ane Brnabić, iz neke paralelne dimenzije iz koje Srbija nije despotija, koju je otela teroristička organizacija. Ovo su reči imaginarne Ane Brnabić. "Ovim putem želim da vas obavestim da sam odlučila da razrešim ministra Sinišu Malog, jer je počinio akademsku krađu. Potom je zloupotrebio poziciju moći koja mu je poverena i tu krađu pokuša da zataška. Takve vrednosti nisu primerene modernoj Srbiji kakvoj težimo. Ovo je jedan od težih momenata u mom životu. Pored toga što je Siniša Mali bio ministar u mojoj Vladi, on je bio i moj blizak prijatelj i to ovu moju odluku, ali i njegov prekršaj čini daleko težim. Najbitniji faktori za ekonomski razvoj zemalja u 21. veku su obrazovni i pravni sistemi. Nažalost, slučaj plagijata Siniše Malog nam je jasno ukazao na velike nedostatke u funkcionisanju oba ta sistema - navodi se, između ostalog, u pismu.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati