Beograd

M. B.

17. 09. 2019. 07:00 0

SEPTEMBAR PROLAZI A NJIH JOŠ NEMA Gde su nam novogodišnji ukrasi?

Duboko smo zagazili u septembar, a prošlogodišnja slika koju pamte Beograđani, ove kao da kasni. Nema praznične dekoracije na ulicama, niti šljašteće skalamerije, te se postavlja pitanje - da li je gradska vlast ove godine odustala od novogodišnjih ukrasa usred leta?

Podsetimo, prethodne godine rasveta je počela da se postavlja 29. avgusta, sredinom septembra bile su svetleće probe, zvanično je zasijala 15. novembra, a ugašena je 19. februara. Okićeno je ukupno 129 lokacija, što je u odnosu na 2017. godinu 48 lokacija više. 

Nije tajna da praznična rasveta pokreće brojne kontraverze. Iz godine u godinu košta sve više, a za prethodnih pet ukrašavanje grada, Beograđane je koštalo skoro 800 miliona dinara. U odnosu na 2014. kada je za ukrase dato tri miliona dinara, prošle godine izdvojeno je 113 puta više - 340 miliona dinara.

 

Ipak, ono što najviše kopka građane, jesu izjave gradskih očeva, koji uporno tvrde da novogodišnja rasveta Beogradu donosi isključivo dobro. 

Pa tako gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i njegov zamenik Goran Vesić, uprkos negodovanju i zgražavanju većine Beograđana, nisu odustali od tvrdnje da je rasveta "magnet za turiste".

Naime, Goran Vesić je u nekolko navrata rekao da Beograd za novogodišnju rasvetu izdvaja manje novca od drugih gradova, da turisti posećuju sprsku prestonicu za vreme novogodišnjih praznika i da tome doprinosi upravo kič koji opseda ulice srpske prestonice. 

- Prošle godine smo zaradili oko 30 miliona evra samo od perioda oko Nove godine, a ove godine očekujemo rast u broju turista od 17 do 18 odsto jer smo već u oktobru imali isti broj turista kao čitave prethodne godine. Podsetiću i da je ukupna privreda grada, dakle, ugostitelji, šoping centri, hoteli i svi koji učestvuju u toj delatnosti prošle godine od turizma zaradila oko 800 miliona evra i da je za nas važno da nastavimo da širimo svoje turističke kapacitete - naveo je prošle godine Vesić.

Takođe, Vesić je u više navrata govorio i o "novogodišnjim vandalima", koji su, kako je izjavio, bili u akciji sabotiranja ukrasa i rasvete u Beogradu. 

- Do sada su već pet puta vandali u Tašmajdanskom parku rušili novogodišnju rasvetu i nadamo se da će Tužilaštvo otkriti ko to radi, ali kada vidimo decu kako reaguju na tu rasvetu, vidimo da smo uradili pravu stvar. Na kritike se ne obazirem jer znam da se građanima to sviđa i ponosan sam na to što naš grad ne zaostaje za Moskvom, Londonom, Parizom - izjavio je Vesić za medije decembra prošle godine. 

Pravi bum izazvala je i izjava Siniše Malog iz 2016, tadašnjeg gradonačelnika, koji je rekao da za Novu godinu očekuje 90.000 bugarskih turista! Do danas ta izjava ostala je predmet šale, pošalica, komedije, ali je u stvari sve, nažalost, velika zbilja.

Ipak, gradski čelnici nikada nisu objavili na osnovu kojih istraživanja sve vreme tvrde da su se Beogradu višestruko vratila sredstva uložena u novogodišnju rasvetu prethodih godina.

Šta nas očekuje ove, ostaje da se vidi. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati