Srbija

S. M.

01. 05. 2024. 17:33 2

Kruševlјani se pobunili - neće hotel na Bagdali

Plan gradske vlasti u Kruševcu da se u parku Bagdala postojećem objektu doda još tri sprata, naišla je na žestok otpor opozicionih stranaka. Obe odborničke opozicione grupe Srbija protiv nasilja - dr Branislav Bata Andrić (Srce, DS, NPS, NLS, ZAJEDNO) i "Život je u pitanju" (SSP, PSG, Sindikat Sloga) smatraju da će time da se uruši izgled i sama namena parka, ali upozoravaju i na to da postojeći objekat, što se konstrukcije tiče, neće moći da izdrži još tri dodatna sprata.

Tekst primedbe na ovaj plan sastavila je odbornica Dušanka Milosavlјević iz stranke Srce, koja je pokrenula i onlajn peticiju "Kruševljani neće hotel na Bagdali", a sve opozicione stranke su to podržale. Ispred odborničke grupe "Život je u pitanju", odbornica Pokreta slobodnih građana Ksenija Bradić predala je takođe primedbu svim nadležnim institucijama Grada Kruševac, jer je ovo, prema njihovim rečima, čista komercijalizacija Bagdale.

- Smatramo da bi bilo kakvo građenje u parku Bagdala narušilo park i time bitno uticalo na kvalitet života građana koji žive na Bagdali, kao i drugih građana koji uživaju u svemu onome što park pruža. Posebno naglašavamo da bi građevina koja je bar tri puta većeg gabarita od postojećeg objekta ozbilјno narušila sam park u ekološkom smislu, kao i okolinu parka. Građani Kruševca zaslužuju da se grad širi i urbanizuje, ali nikako ne na račun zelenih površina, parkovskih prostora kojih imamo nedovolјno - kazala je, između ostalog, Bradić u ovoj primedbi.

Ona dodaje da smatraju da je ova komercijalizacija Bagdale i ne samo zanemarivanje duhovnog aspekta koji građani imaju kroz rekreaciju i posetu crkvenom kompleksu, nego i prst u oko građanima Kruševca.

- Po svemu onom što je trenutno na uvidu za park Bagdala, kao i za prostor "Marnijeve kuće" i zemlјišta, očigledno je da se Bagdali sprema prekomerna urbanizacija koja ima u vidu samo interese investitora, a zanemaruje u potpunosti kvalitet života stanovnika Bagdale. Treba uzeti u obzir da postojeća infrastruktura nije predviđena za hotel i stambeni kompleks koji bi se izgradili na Bagdali - objasnila je ona.

Investitor koji je podneo zahtev je kruševačko preduzeće Realtor d.o.o. o kojem na APR ima malo podataka, ali se zna da je osnovano 2009. godine koje se bavi restoranima i ugostiteljskim objektima.

Zanimljivo je da se o ovome raspravljalo krajem novembra, kada je Grad Kruševac imao Privremeni organ, koji je zapravo trebalo da po zakonu odlučuje o samo trenutno bitnim stavkama, a ne i o onim pitanjima koja ne zahtevaju reakciju u tom trenutku.

U periodu koji dolazi opozicione stranke će se sastati kako bi osmislilli naredne korake koji će sprečiti ovo urušavanje zelene površine u gradu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Pazi prste!

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati