Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

10. 05. 2024. 14:48 4

Grenel otkrio kako je propao "finalni sporazum" između Srbije i Kosova

Nekadašnji specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, blizak saradnik bivšeg predsednika i sadašnjeg kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa, nedavno je u jednom intervjuu ispričao kako su Srbija i Kosovo bili na putu da postignu takozvani "finalni sporazum", kada se u priču umešao specijalni tužilac za zločine OVK Džek Smit.

Grenel je u intervjuu Donaldu Trampu Mlađem, emitovanom na jednoj onlajn platformi, otkrivao detalje iz rada specijalnog tužioca Džeka Smita koji je u američkoj javnosti aktuelan pošto je on podigao dve federalne optužnice protiv Donalnda Trampa zbog pokušaja da poništi rezultate izbora iz 2020. godine.

Tužilac Smit je srpsko javnosti poznat po tome što je kao glavni tužilac Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova podigao optužnicu protiv nekadašnjeg predsednika Kosova Hašima Tačija.

Kako je Grenel ispričao u intervjuu, podizanju optužnice protiv Tačija, za kojeg je rekao da je "veliki čovek" i da ga je Džo Bajden nekada nazivao "Džordžom Vašingtonom Kosova", prethodili su pregovori o postizanju "finalnog sporazuma" između Kosova i Srbije i dogovor da se ukine Specijalni sud za zločine OVK.

- Serija tužilaca nije mogla da nađe dokaze protiv Tačija, a prethodni tužilac je rekao da tu nema ništa, zatvorio slučaj i otišao. Hag je nastavio da troši američke dolare, a Džek Smit je potrošio još nekoliko godina da istražuje ratne zločine - ispričao je Grenel o američkom tužiocu.

Istakao je da je optužnica protiv Tačija podignuta u junu 2020. godine, tek pošto je on objavoi da Hašim Tači i Aleksandar Vučić dolaze kod predsednika Donalda Trapa u Belu kuću.

- Trebalo je da pregovaramo i postignemo istorijski sporazum između dve strane. Rekao sam Ministarstvu pravde da su se dogovorili da se u finalnom sporazumu između Kosova i Srbije ukine tribunal u Hagu. Rekao sam Ministarstvu pravde da su se dogovorili da se ukune krivični sud u Hagu, koji je vodio Džek Smit - ponovio je Grenel.

Napominje da je tada razgovarao sa Brisom Švorcom iz Ministarstva pravde, koji mu je rekao da tužilac Smit mora da zna za to jer je to njegov posao i tražio da Grenel sačeka da se prvo razgovara sa tužiocem.

- Dva dana kasnije sam saznao da je Smit rekao: "Ne možete to da uradite". U tri ili četiri nedelje kasnije Smit je objavio optužnicu protiv Tačija. Pre nego što je došao u Belu kuću Tači je poslat u Hag, a on je i dalje u zatvoru - kazao je Grenel.

Specijalni sud za zločine OVK osnovan je nakon izveštaja Dika Martija Savetu Evrope iz 2011, u kome se navode brojni zločini počinjeni nakon povlačenja srpskih snaga bezbednosti sa Kosova 1999. Marti je označio niz komandanata OVK kao organizatore otmica i likvidacija nekoliko stotina Srba, Roma i "nelojalnih" Albanaca između 1999. i 2000. godine i ilegalnoj trgovini organima.

Smit je postao glavni tužilac Specijalnog suda u maju 2017. godine, tri godine kasnije 2020. podignuta je optužnica protiv Tačija i drugih komandanata OVK.

U javnosti se 2018. godine pojavila priča o mogućem "razgraničenju" između Kosova i Srbije, odnosno o razmeni teritorija. O tome su govorili i Vučić i Tači, a tadašnji kosovski predsednik je čak govorio da je to jedini način da se okonča sukob između Beograda i Prištine.

Američki profesor Danijel Server je u proleće 2020. godine, pre podizanja optužnice protiv Tačija, govorio da bi dve strane mogle da postignu sporazum do septembra i da su za Trampovu administraciju nebitni detalji, već da im je bitan samo potpis.

Finalni potpis je, ispostaviće se prema rečima Grenela, preduhitrila optužnica protiv Tačija posle koje je on podneo ostavku u novembru 2020. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Pazi prste!

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati