Društvo i ekonomija

Direktno.rs

09. 05. 2024. 11:44 8

SSP: Stočni fond se smanjuje, ako se taj trend nastavi - Srbija neće imati šta da izvozi

"'Goveđe meso će u narednih pet godina biti potpuno liberalizovano za izvoz u Kinu. Bez carine će naši proizvođači moći da izvoze u Kinu i to je neverovatna šansa', kaže ministar Toma Mona Mimirović, a ne pominje kako smo u prvih deset meseci prošle godine uvezli 3.500 tona junećeg mesa", izjavio je pokrajnski poslanik Stranke slobode i pravde Bojan Jankulović.

- Prema podacima RZS, u Srbiji je za 11 meseci prošle godine od 1. janura do 1. decembra u odnosu na isti period 2020. smanjen broj krava za tri odsto, svinja za 3,9, koza 3,6 odsto. U odnosu na desetogodišnji prosek (2011–2020), ukupan broj goveda manji je za 5,1 odsto, svinja za 6,5 odsto - objasnio je Jankulović i naglasio da se u Srbiji stočni fond smanjuje od 1990. godine.

- 2000. godine je uzgajano 1,27 miliona goveda, a 2019. godine taj broj je pao na 878.000 - ističe Jankulović i zaključuje da "zbog nebrige o stočarskoj proizvodnji, stočni fond Srbije se godišnje smanjuje za tri procenta, ako se ovaj trend pada nastavi, Srbija neće imati šta da izvozi".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Pazi prste!

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati