Srbija

[ Izvor: Vreme ]

23. 04. 2024. 20:39 10

Sokobanja ostaje bez 5.000 HEKTARA šume?

Ideja o gradnji vetroparka "Čestobrodica” na planini Bukovik uznemirila je lokalno stanovništo, najviše zbog potencijalne seče šuma, ali i zbog uticaja vetrenjača na divljač Projekat izgradnje vetroparka obuhvata opštine Sokobanja i Boljevac, a u blizini planiranog mesta gradnje su sela Jošanica, Vrbovac i Rujevica.

Lokalni stanovnici organizovali su sastanke u mesnim zajednicama na kojima su razmatrali potencijalne opasnosti izgradnje, kao i korake koje treba preduzeti da se ona spreči. Kako stoji u planu detaljne regulacije, ukupna površina predloženog obuhvata iznosi 11.162 hektara od kojih je 5.860 hektara, u opštini Boljevac (KO Krivi Vir i KO Lukovo), a 5.302 hektara u opštini Sokobanja (KO Jošanica, Ko Rujevica i KO Vrbovac).

Plan detaljne regulacije za izgradnju vetroparka "Čestobrodica" na teritoriji opštine Sokobanja urađen je na osnovu odluke koju je donela Skupština opštine Sokobanja na sednici 18. jula 2022, a izmene su usvojene 25. aprila naredne, 2023. godine, piše Sokobanjapress.

To još ne znači da je rešena gradnja, kao ni izgled i veličina eventualnog vetroparka, kako se moglo čuti iz različitih izvora. Usaglašavanja tek predstoje, javni uvid i slično. Sigurno da je pozitivno što se javnost zainteresovala za ovo ekološko pitanje u zelenoj Sokobanji. Aktivista Igor Stojanović kaže da posebnu opasnost predstavlja što je planina Bukovik izvor vode za četiri sela - Trubarevac, Jošanicu, Rujevicu i Vrbovac. Ako se projekat sprovede, meštani ovih sela ostali bi bez vode u svojim domaćinstvima.

- Mi ovde već godinama osećamo manjak vode, i bez vetrobrana. Prema prostornom planu, ovaj projekat bi zauzeo tri četvrtine atara Rujevice, ali i skoro pola atara Jošanice. U blizini je i čuvena Jošanička banja, koja ima 15 lekovitih izvora upozorava Stojanović, piše Vreme.

On je gradnju Čestobrodice okarakterisao kao "prinudno iseljavanje meštana" sa područja ovih sela. Da bi se izgradilo 55 vetrenjača, potrebno je, kaže, da dođe i do proširenja puteva, koje bi takođe uništilo šume. Navodi da su se nezadovoljni građani sastajali u nekoliko navrata, a takođe su imali razgovor sa predsednikom Mesne zajednice Rujevica, od koga su tražili uvid u dokumente projekta "Čestobrodica”.

Sastanku u Rujevici, prema dostavljenim podacima, pored stanovnika Vrbovca, Rujevice, Jošanice, Vrmdže i još nekoliko sela, prisustvovali su i predstavnici Javnog preduzeća "Srbijašume” i Sokobanjskog ekološkog društva, kao i nekoliko odbornika opozicije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati