Društvo i ekonomija

D. Ljutić

09. 05. 2024. 17:40 3

U ovoj školskoj godini - SVE PO STAROM: Đaci tuku nastavnike i dave drugove

Sumorna svakodnevica je ogolila novoradikalsku navodnu pažnju za školstvo u Srbiji. Džabe školski policajac, bilo je to očigledno jeftino rešenje da se namiri narod, a ne zapravo poruka da treba razmisliti kako da promovišemo i negujemo pristojno društvo, u svim sferama života. Naime, uvidom u novinske natpise, od slučaja "Ribnikar" do sada, notirano je blizu 50 slučajeva različitog nasilja u školama širom Srbije. Tako je škola definitivno od vremena vladavine ovog režima postala nesigurno mesto, a nasilje njen stalni stanar. 

Davljenje, kamenovanje u 21. veku, novi spiskovi za likvidaciju nastavnika i školskih drugova. Ono što vlast navodno ne primećuje, jeste da je nasilje bilo tu, ono se samo, za razliku od škole, prilagodilo vremenu novoradikalskog ponašanja. Sistem vrednosti je podignut na obaveznu lestvicu patriotizma, a himna Svetom Savi se smatra vrhuncem obrazovanja i vaspitanja. Škola je bila i ostala - deklarativno besplatna institucija za vaspitanje i obrazovanje, praktično: ideološki državni aparat, prostor moći u kojoj se valorizuje znanje samo ocenama umesto empatije, solidarnosti i socijalne pažnje.

Nataloženo dugogodišnje nasilje moralo je negde da pukne. Ima mnogo opisa nasilničkog ponašanja, ali nema objašnjenja permanentnog nasilja. Ta društvena patologija i nasilnička atmosfera započeli su davno, u vreme istih onih koji su i sada na vlasti. Godišnjica masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, obeležena je nedavno komemorativnim programom "Buđenje“. Ipak, nismo se probudili. U sredu, 8. maja, oko 14 časova, bivši učenik Tehničke škole "9. maj" iz Bačke Palanke, B. M, izvršio je fizički napad na profesora S. Z. tokom časa.

-  M. B. je počeo da provocira nastavnika koji ga je zamolio da napusti učionicu, jer nije više učenik škole. Po izlasku iz učionice, M. B. je fizički nasrnuo na nastavnika. O događaju su odmah obavešteni Hitna pomoć Bačke Palanke, kao i MUP. Nakon lekarskog pregleda i konstatovanih povreda koje je zadobio, nastavnik S. Z. je prevezen u Urgentni centar u Novom Sadu. Kako saznajemo, naš kolega je zadobio prelom nosa, a zbog otoka je zadržan na neurohirurgiji na posmatranju - navodi se između ostalog u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i postavlja se pitanje:

- Šta je sa izmenama Krivičnog zakonika po pitanju odredbi koje se tiču zaposlenih u prosveti, a koji se navodno usaglašava sa Evropskom komisijom? Da li do promene Zakonika treba u školu da idemo u pancirima ili na koji način da se štitimo od nasilnika? Gde je tu država?

Koje su razmere i uzroci školskog nasilja u Srbiji? Podaci su nepotpuni i nepouzdani, kao i kod mnogih drugih složenih društvenih pojava. Međutim, treba znati da je nad temom borbe protiv nasilja nad decom, vlast i dalje sedi skrštenih ruku. Postoji i sumnja da se zločina u "Ribnikaru" sećaju samo kroz maglu. Ovdašnja vlast generacije podiže na epskom narativu ratova, herojskih bitaka, vojnih operacija, sve u sklopu redovnog obrazovnog plana i programa.

Ne tako davno učenicu sedmog razreda osnovne škole "Car Konstantin" u Nišu pretukle su tri devojčice sa maskama i fantomkama i udarile je kamenom u glavu jer je dobila peticu iz nemačkog. Nakon incidenta, devojčica se prebacila u drugu školu, a o svemu je obaveštena i policija, koja je slučaj prosledila Višem javnom tužilaštvu. Škola se pravda da je devojčica napadnuta van ove obrazovne ustanove i da su nju čekale na putu od kuće do škole. Prećutali su da je škola po zakonu isto odgovorna kao da se to dogodilo u samoj školi. Samim tim i školski policajac.

U subotičkoj Osnovnoj školi "Sečenji Ištvan" jedan od đaka uputio je pretnje smrću ostalim učenicima, razrednom starešini i nastavnici hemije. Učenica mlađeg razreda jedne osnovne škole u Borči navodno je davila svoju vršnjakinju.

Naslovi u novinama su već dovoljni da se ozbiljno zapitamo šta se to dešava u srpskim školama. Međutim, kada se pojave podaci istraživanja, pored toga što problem postane evidentan, to prođe bez veće pompe. Eventualno se pojavi poneki komentar na društvenim mrežama i to bude to. Sve do sledećeg naslova u novinama.

Kada smo opet svi iznenađeni i zgroženi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Pazi prste!

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati