Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

09. 05. 2024. 10:35 1

Građani za najkorumpiranije smatraju sudije i političare

Više od polovine građana veruje da će korupcija u Srbiji uvek postojati, a samo 4,4 odsto njih smatra da je retko ko od službenika umešan u koruptivna dela, što ukazuje na alarmantno nezadovoljstvo radom institucija, navodi se u izveštaju Centra savremene politike (CSP).

Ovaj izveštaj o proceni korupcije u Srbiji analizirao trenutno stanje antikorupcijskog zakonodavstva, njegovu primenu u praksi, ulogu civilnog društva i međunarodnu saradnju u borbi protiv korupcije u Srbiji. U Srbiji 42,4 odsto građana smatra da će korupcija uvek postojati, ali da se može donekle ograničiti, prenosi Nova ekonomija.

S druge strane, 33,1 odsto građana smatra da se korupcija u Srbiji može "značajno smanjiti", dok svega 8,2 procenata veruje u mogućnost iskorenjivanja korupcije u Srbiji. Takođe, 11,4 odsto građana smatra da se rasprostranjena korupcija ne može smanjiti.

Prema rezultatima istraživanja, značajan deo stanovništva u Srbiji ima prilično negativno mišljenje o rasprostranjenosti korupcije među službenicima u javnom sektoru. Približno 10 odsto građana smatra da su skoro svi službenici u javnom sektoru uključeni u koruptivne radnje, dok preko 41 odsto smatra da većina njih učestvuje u takvim aktivnostima.

Još više zabrinjava činjenica da manje od pet odsto građana smatra da retko da je neko od službenika umešan u koruptivna dela. Prema istraživanju, grupe koje se smatraju najkorumpiranijima su sudije, javni tužioci i politički lideri, dok se smatra da je manje korupcije među lekarima, nastavnicima i novinarima. Kao bitan aspekt ovog izveštaja ističu se preporuke da se ulože efikasniji napori i sprovođenje obećanih reformi od strane državnih institucija, kako bi se smanjilo nezadovoljstvo javnosti borbom protiv korupcije.

- Novoizabana Vlada bi trebalo da pored deklerativne pokaže i praktičnu opredeljenost, te da već u prvim mesecima mandata usvoji nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije, kao i jasan sveobuhvatan akcioni plan za realizaicju - rekao je Igor Mirosaveljević, istraživač u CSP-u i koautor izveštaja o korupciji.

On je dodao i da je od velike važnosti ubrzanje ispunjavanja preporuka iz izveštaja Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati