Društvo i ekonomija

08. 05. 2024. 14:33 20

"Srpski radnici da budu kineski robovi? NE ŽELIM!"

Ne želim da srpski radnici budu kineski robovi, poručio je predsednik Sindikata Sloga i narodni poslanik Stranke slobode i pravde Željko Veselinović, čiju reakciju na posetu Si Đinpinga prenosimo u celosti.

- U jeku posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji valja se malo podsetiti odnosa koje kineski poslodavci imaju prema radnicima Srbije.

- Na stranu to što je država Srbija postala praktično još jedna kineska provincija, na stranu i to što smo se kao država zadužili milijarde evra kod Kineza, što im u bescenje dajemo rezerve zlata iz Bora, što Kineske kompanije grade puteve koji su duplo skuplji nego putevi bilo gde u svetu, mene kao predstavnika radnika najviše brine sve veći broj Kineskih kompanija u Srbiji.

- Bez bilo kakve namere da nipodaštavam bilo koje otvoreno radno mesto najviše me brine odnos kineskih poslodavaca prema radnicima u Srbiji koji sve vise liči na neki polurobovski odnos.

- Nepoštovanje radnika, ugovora o radu je jedno, ali nepoštovanje našeg Ustava i zakona je nešto sasvim drugo. Još dolaskom “Yure” u Srbiju i tolerisanjem njihovih nepočinstava prema zaposlenima je za mene bio alarm. Još tada sam govorio da će se Srbiji desiti najgori od svih kapitalazima, a to je upravo taj azijatski kapitalizam koji je stran našoj državi i našem mentalitetu. Istine radi “Yura” nije kineska, već južnokorejska kompanija, ali su u kršenju radničkih prava potpuno isti.

- U Kini na primer nije zabranjeno tući radnike. U Srbiji jeste, ali videli smo kako je kineski menadžer šutirao inženjera u Boru, kako su u “Linglongu” mučili vijetnamske radnike držeći ih u logoru bez hrane, vode i grejanja u sred zime. Videli smo i čuli kako su stradali radnici u “Linglongu” i “Mei Ta” kompaniji iz Obrenovca. Videli smo i kako “Hesteel” iz Smedereva truje okolinu jer još nisu zamenili filtere koje su Amerikanci postavili još pre 20 godina. Ista situacija je i “Zi jinu” iz Bora. Ogromno zagađenje i trovanje životne sredine.


I na žalost niko nikada zbog toga nije odgovarao.

- U Loznici u kompaniji “Mint” postoji i segregacija. Dok kineski radnici imaju obezbeđen obrok u restoranu, naši radnici hranu nose od kuće, a svi rade isti posao. Dvojica kolega su osnovali sindikat u “Mintu” i odmah dobili upozorenje pred otkaz jer ne žele da rade 48 sati nedeljno.

- Sve u svemu konstantan mobing, iživljavanje, maltretiranje radnika u kineskim kompanijama su svakodnevni, a država ćuti, institucije ćute. I ono što je najgore uskoro će nam biti predložen i novi predlog Zakona o radu koji je pravljen po kineskom modelu i koji će radnike Srbije dodatno uniziti i dodatno im uzeti prava koja su i ovako nikakva.

- Umesto da usvojimo predlog Zakona o radu koji smo mi kao sindikat predložili i koji je usklađen sa evropskim standardima, mi ćemo dobiti još jedan gori robovlasnički Zakon o radu. Mnogi su me kritikovali što sam više puta izjavljivao da bih ja sve naše kompanije poklonio Amerikancima, ali opet ponavljam. Uradio bih da mogu to bez problema. Radio sam u američkoj kompaniji. Video kako oni poštuju radnike, kako poštuju sindikate, kako plaćaju radnike. Nema to veze sa tim da li neko voli Ameriku ili ne. Ovde se radi o tome da te kompanije imaju kulturu socijalnog dijaloga i poštovanja radničkih prava jer su ih na to naterali američki radnici i američki sindikati i tako moraju da se ponašaju svuda u svetu gde rade i posluju.

- Ne želim da srpski radnici budu kineski robovi, već da budu poštovani, cenjeni i dobro plaćeni. Dokle god ova vlast toleriše kompanije koje zlostavljaju radnike, Srbija će po radničkim pravima biti na dnu Evrope i u rangu sa nekim afričkim zemljama. Dokle god to budemo trpeli i tolerisali biće nam nažalost ovako i još mnogo gore. Na nama je da odlučimo šta želimo. Hoćemo li biti robovi u sopstvenoj zemlji i pod prisilom ići da dočekujemo Si Đinpinga ili Putina ili ćemo se boriti za svoja prava i egzistenciju. Ja sam uvek za borbu, a Vi?

Željko Veselinović, predsednik sindikata Sloga i narodni poslanik SSP

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati