Društvo i ekonomija

[ Izvor: Politika/Nova ekonomija ]

09. 05. 2024. 05:55 0

Četvrtina Srbije na sedativima

Između 20 i 25 odsto populacije, povremeno ili svakodnevno uzima neki od preparata benzodijazepina, odnosno sedativa. U zemljama severne Evrope, taj procenat je ispod deset odsto. Zloupotreba lekova je češća kod žena nego kod muškaraca, dok se poslednjih godina uzrasna granica sve više pomera ka mlađim generacijama. Mladi češće istovremeno uzimaju više lekova i nedozvoljenih supstanci.

Prema rečima profesora Janka Samardžića, kliničkog farmakologa sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i supspecijaliste za bolesti zavisnosti u EU i Srbiji, postoji povećana zloupotreba lekova koji se propisuju na recept (benzodijazepini). Samardžić je naveo da se, prema istraživanju nemačkog Centra za borbu protiv bolesti zavisnosti, smatra da je oko dva procenta stanovništva zavisno od lekova. Koliko ljudi pogrešno koristi, zloupotrebljava, lekove i time se nalazi na granici zavisnosti, ne može se sasvim precizno utvrditi, piše Politika, a prenosi Nova ekonomija.

- Benzodijazepini, odnosno sedativi su jedna od najčešće zloupotrebljavanih grupa lekova. Zloupotreba lekova može se definisati kao svaka primena lekova pri kojoj se ne slede uputstva lekara: uzimanje leka koji je propisan za nekog drugog, uzimanje veće doze i uzimanje na drugi način, za drugu svrhu - rekao je Samardžić.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije ukazuju na to da se najviše zloupotrebljavaju anksiolitici i hipnotici, odnosno lekovi iz grupe sedativa, a odmah iza njih su antidepresivi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati