Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

09. 05. 2024. 09:37 0

ZA ZIDANJE KASARNE u Priboju 730 miliona dinara

Ministarstvo odbrane je u srednjoročnom planu za period 2024-26. predvidelo 730 miliona dinara za izgradnju kasarne Vojske Srbije (VS) u Priboju, od čega devet miliona ove, 21 milion naredne i 700 miliona dinara 2026. godine, preneo je portal Balkanska bezbednosna mreža.

Dinamika potrošnje novca za radove direktno je povezana sa obnovom kasarne, odnosno formiranjem novog bataljona u Priboju. Po stavovima zvaničnika, polazna zamisao za razvoj novih jedinica je zaštita perifernih delova Srbije koji su pod pritiskom smanjenja populacije. Na tom fonu u Loznici je formiran 111. pešadijski bataljon koji se preoružava na borbena vozila Lazar 3. Pribojski bataljon, s obzirom na to da će biti brdski, verovatno će biti jedinica lake pešadije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 2019. godine formiranje novih jedinica u Priboju i Loznici u kojima su ranije postojale kasarne. U konkursu za prijem profesionalnih vojnika u VS od 1. jula 2019. godine prvi put je pomenuta nova jedinica - Vojna pošta 1443 Priboj, ali je naglašeno da će privremeno mesto službovanja biti Kraljevo. Zatim su Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović i Miloš Vučević u funkciji ministara odbrane u više prilika najavljivali da će uskoro biti otvorena kasarna u Priboju i formiran bataljon nove strukture koji su predstavili kao brdsko-pešadijski.

Sada je populacijska baza za popunu bataljona takva da je 2022. godine u Priboju bilo 7.635 muškaraca u radnom kontigentu starosti od 15 do 64 godine. Mlađi će u perspektivi da prođu kroz vojnu obuku, a na stariji deo stanovništva koji je služio vojni rok može da se računa za ratnu popunu bataljona i za potrebe civilne odbrane.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati