Društvo i ekonomija

[ Izvor: Forbes Srbija ]

04. 05. 2024. 09:32 1

I poslodavci i sindikati - svi bi novi Zakon o radu

Još jedan Međunarodni praznik rada radnici i poslodavci u Srbiji dočekali su sa starim Zakonom o radu. Srbija je dobila novu Vladu, ali to ne znači da će uskoro dobiti i novi propis koji reguliše radne odnose i radno pravo. Zakon o radu je potrebno menjati, složiće se i sindikati i poslodavci sa kojima je Forbes Srbija razgovarao. Sadašnji propis usvojen je davne 2005. a poslednje izmene bile su 2017. godine.

Tržište rada kakvo smo tada poznavali gotovo i da ne postoji. Pandemija, ekonomske i društvene krize, demografija i tehnološka revolucija promenile su svet rada. Ni odnos snaga više nije isti. Zbog deficita u mnogim zanimanjima radnici su postali sve traženiji i vredniji resurs pa su tas na vagi u odnosu na neke ranije godine ipak malo pomerili na svoju stranu.

Izmena zakona, međutim, nikada nije bila lak zadatak. Stavovi su često nepomirljivi, a interesi posve različiti. Poslodavci bi, mada to uglavnom ne žele eksplicitno i javno da kažu, propis koji im omogućava da što lakše mogu da zaposle ili otpuste zaposlenog, da imaju što manje administriranja, uz naravno što manje troškove po radniku. Sindikati bi, pak, da poslodavci što teže mogu da otpuste radnika, odnosno propis koji zaposlenima garantuje što veću pravnu zaštitu, navodi Forbes Srbija.

Ni vlast nije bez interesa u odmeravanju snaga. Na čiju će stranu stati i u kojoj meri zavisiće od toga da li su joj u tom trenutku potrebniji glasovi radnika ili kapital i moć koji su u rukama poslodavaca. Forbes Srbija pitao je predstavnike Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost, Unije poslodavaca Srbije i NALED-a kao jednog od zastupnika interesa privrede u Srbiji u kom pravcu bi Zakon o radu trebalo menjati, odnosno šta su za njih tri najvažnije i najneophodnije promene.

Potpisivanje kolektivnih ugovora u realnom sektoru, to jest u privredi, Savez samostalnih sindikata Srbije navodi kao prvi prioritet. Kažu da bi reprezentativna poslodavačka organizacija trebalo da se obaveže da donosi kolektivne ugovore i da oni važe za sve zaposlene u toj industrijskoj grani. U ovom sindikatu podsećaju da su se protivili usvajanju sadašnjeg Zakona o radu, između ostalog, i zbog toga što on sužava prava radnika kada je u pitanju kolektivno pregovaranje.

- Posledica njegovog donošenja jeste činjenica da u realnom sektoru skoro da nigde nemamo potpisane kolektivne ugovore ili ako ih imamo, oni nemaju prošireno dejstvo -  kažu u ovom sindikatu za Forbes Srbija.

Druga važna izmena za njih je pitanje zaštite zaposlenih i sindikalnih aktivista i sankcionisanje od strane poslodavca u slučaju sindikalnog udruživanja, a čemu smo svi bili svedoci prethodnih godina u nemalom broju slučajeva. Treća po redu je zaštita od otkaza ugovora o radu, odnosno član 187. Zakona o radu. Podsetimo, ovim članom regulisano je da poslodavac ne može zaposlenom otkazati ugovor o radu za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva radi nege deteta ili radi posebne nege deteta, dok je svojevremeno pomenuti sindikat tražio dopunu ove odredbe.

Odredbe postojećeg zakona koje se tiču otkazivanja ugovora o radu, mogle bi biti najveći kamen spoticanja između sindikata i poslodavaca kada izmene Zakona o radu dođu na red.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati