Društvo i ekonomija

D. Ljutić

01. 05. 2024. 07:00 22

Radnici od Vučića za Prvi maj dobili uvredu da su NERADNICI

Retorika ove vlasti suštinski se nije promenila u odnosu na vreme kada su oni bili ekstremni nacionalisti. Tada su proglašavali izdajnicima one koji nisu hteli da idu u ratove i da ginu. Sada je izdajnik onaj ko neće da radi za mizernu platu i više od 40 sati. Srbija nije samo država jeftine radne snage, to ne govore samo analize, već se i sam Aleksandar Vučić time hvali.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da, dok je na toj funkciji i dok ima uticaja u vladajućoj partiji, nikada neće prihvatiti ideju o sedmočasovnom radnom vremenu. Upitan za stav po pitanju toga što Crna Gora uvodi sedmočasovno radno vreme, Vučić je rekao kako je to "dodvoravanje narodu".

"Dodvoravanje narodu", kaže ON. A to što ovi njegovi jurišnici non-stop obilaze građane po kućama i pišu po papirima ko će da glasa i daju poklone, ništa. Ali, on je naš najveci radnik, neumorno i bez sna i bez primitivnih ljudskih potreba, danonoćno se bori za budućnost nacije u letećim automobilima, velelepnim stadionima i kulama na zemlji i vodi. A narod bi da planduje i drži ruke u džepovima umesto da radi od desete godine života pa do 80. po 12 sati sedam dana nedeljno i da čeka da mu udeliš dve, tri hiljadarke svakih izbornih par meseci godišnje. Neće moći.

- Kako možete da za 24 sata naberete isto jagoda kao i za 40? I ja to treba da podržim, aj' narode, lezi lebe, da niko ništa ne radi, a svi ćemo da živimo lepo… Aj' svima čarter letove na Maldive i Sejšele, ko nije bio. Ne može. Do 2027. od tog posla nema ništa, a posle radite dva sata dnevno -  rekao je Vučić.

Stanje radnih prava nikada nije bilo gore. Socijalno-ekonomski savet kao institucija koja treba da povezuje radnike, poslodavce i državu gotovo da ne funkcioniše već godinama. Ona samo formalno postoji. Sindikati su izgubili gotovo svu svoju moć i država u takvoj situaciji nema potrebu da izlazi u susret radnicima, a bez veće i opsežnije reakcije i traženja radnika da se njihova prava poboljšaju, do poboljšanja prava neće doći.

Kakav tretman ima radnička klasa u ovoj otetoj zemlji možda najbolje govori primer iz jedne niške fabrike. Tamo je radnici pozlilo zbog srčanih smetnji, zamolila je da izađe s posla kako bi otišla do ambulante koja se nalazi tik pored fabrike. Nadređeni joj nisu dozvolili, žena je kolabirala, pa ju je Hitna pomoć prevezla u Klinički centar. Tamo je i preminula, dijagnoza - akutni infarkt. Imala je 39 godina.

Činjenica je da investitori, koji se trenutno nalaze u Srbiji, sav profit koji ovde ostvare ne reinvestiraju u Srbiji, već ga iznose. To govori o tome koliko su oni ozbiljni i koliko dugo žele da se zadrže u Srbiji. Oni dolaze ovde da bi ostvarili kratkoročne ciljeve i kratkoročne profite. Sutra će otići u neku drugu zemlju, koja će im ponuditi slične ili bolje uslove. 

Ovoj vlasti jeste u interesu da ima jeftinu radnu snagu, da građane pretvori u robove, koji će biti poslušni kako gazdi na radnom mestu, tako i onom političkom. U Srbiji u proseku pogine jedan radnik sedmično, uglavnom zbog loših, nesigurnih uslova rada. Radnici u fabrikama ostavljaju zdravlje, ali nesigurnost zaposlenja ne generiše bilo kakav patriotizam. Predsednik Srbije sada nema vremena za radnike, oni nisu deo sada poželjnog marketinga SNS-a.

Izjava predsednika da je "i 40 sati radnog vremena malo" u skladu je sa stvarnim radnim vremenom srpskih radnika. Sindikati upozoravaju da radnici najčešće provode preko 40 časova nedeljno na poslu, a podaci Eurostata govore da radnici u Srbiji prosečno nedeljno rade 42,1 sat, što je najviše u Evropi, odnosno šest ili sedam sati više od proseka nedeljnih radnih sati u državama Evropske unije.

Prosečna plata, ipak, ne prati dužinu vremena provedenog na radnom mestu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Hvatanje bidermajera

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati