Društvo i ekonomija

Direktno.rs

28. 04. 2024. 08:47 6

"TV sa nacionalnom frekvencijom da prestanu da truju narod"

"Novi pravilnik o uslovima i kriterijumima za izdavanje dozvole za pružanje medijske usluge Regulatornog tela za elektronske medije (REM) uopšte ne predviđa kvalitetan program, već ga menja "raznovrsnim", što znači da će televizije sa nacionalnom frekvencijom moći 24 sata, sedam dana u nedelji da emituju rijalitije", rekla je potpredsednica i narodna poslanica Narodnog pokreta Srbije Ivana Rokvić.

- Ovakav podzakonski akt predstavljao je poslednju nadu za građane da će neko iz Stručne službe ili Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ko ima još iole dostojanstva i/ili poštuje zakon imati na osnovu čega da reaguje - istakla je ona.

Prema njenim rečima, prethodni pravilnik REM-a predviđao je minimum 20 procenata, od ukupno emitovanog programa na godišnjem nivou, tzv. kvalitetnog programa, pod kojim se smatra dokumentarni, dečji, kulturno-umetnički i naučno-obrazovni sadržaj.

- Nije u javnom interesu da televizije sa nacionalnom frekvencijom promovišu primitivizam i vladajuću stranku, jer su one zapravo nacionalno dobro i imaju obavezu prema građanima da ih edukuju, a ne da ih truju.

Rokvić naglašava da se ovakvim pravilnikom samo nastavlja promovisanje šunda, kiča i urušava se i onaj minimum kulture koji je ostao i podseća da će "svi koji učestvuju u odlukama kojima se urušava kuturološki nacionalni identitet, jednom i pred zakonom i pred istorijom za to i odgovarati".

- Dosadašnji izveštaji REM već su pokazivali da televizije sa nacionalnom frekvencijom ne emituju kvalitetan sadržaj u dovoljnoj meri ili ga ne emituju uopšte. Iako je sama činjenica nepoštovanja pravila sasvim dovoljna za reagovanje REM, to se nije desilo. Niti su oduzimane dozvole takvim televizijama niti su izricane opomene i kazne - zaključila je Rokvić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Dežurni krivac

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati