Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

28. 04. 2024. 07:02 1

Svaki DESETI SRBIN traži posao u inostranstvu

Oko 11 odsto Srba aktivno traži posao u inostranstvu, a 70 odsto Srba bi prihvatili posao na daljinu za stranog poslodavca, što je neznatno više od globalnog proseka, pokazuju rezultati istraivanja Boston Consulting Group-a (BCG), The Network-a i The Stepstone Group-a.

Dok je 20 odsto Srba aktivno tražilo posao u inostranstvu 2018. godine, taj broj je smanjen na 15 odsto 2020. godini, pa je dodatno opao na 11 odsto u 2023. godini. Anketa, koja pokriva 188 zemalja i u kojoj je učestvovalo 150.000 radnika, pokazala je da su finansijski i ekonomski razlozi navedeni kao glavni pokretači zbog kog građani Srbije razmišljaju o radu u inostranstvu, navodi se u saopštenju koje prenosi Nova ekonomija.

Drugi faktor u korist selidbe bio je "bolji kvalitet života“, zbog kog bi 70 odsto Srba otišlo u pečalbu. Znatno veći procenat Srba (53 odsto) u odnosu na međunarodni prosek (35 odsto) naveo je bolje socijalne usluge i zdravstvene sisteme kao razloge za odlazak u inostranstvo na rad. Uprkos globalnim izazovima kao što su geopolitičke tenzije, široko rasprostranjeni ekonomski problemi i novonastali trendovi virtuelne mobilnosti iz prethodnih godina, selidba u inostranstvo radi posla i dalje je san mnogih radnika širom sveta, pri čemu 23 odsto profesionalaca aktivno traži poslove u drugim zemljama, a 63 odsto izražava opštu spremnost da to učini.

Prema rezultatima ankete Srbija je rangirana kao 106. poželjna destinacija za rad u inostranstvu u 2023. godini, što je napredak u odnosu na 108. mesto iz 2018. i pad u odnosu na 95. mesto iz 2020. godine. Prema ovoj anketi, najpopularnije destinacije globalno za tražioce posla su Australija, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nemačka, dok su najpopularniji gradovi Amsterdam, Dubai, Abu Dabi i Njujork, uz London.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati