Društvo i ekonomija

[ Izvor: EWB ]

25. 04. 2024. 18:47 1

Lokalne vlasti i dalje dodeljuju novac režimskim medijima

Iako su vlasti u Srbiji garantovale da će zakoni koje je usvojila prošle godine popraviti stanje u medijima, primena pokazuje drugačije. Umesto da se dobra rešenja novih zakona koriste, ona se u praksi zaobilaze. To pre svega važi za rešenja koja predviđa novi Zakon o javnom i informisanju i medijima, a koji ima mehanizme da sredstva za javno informisanje dobijaju profesioalni a ne podobni mediji.

Lokalne samouprave širom Srbije drastično su umanjile svoje budžete za projekte medijskog sufinansiranja u odnosu na prošlu godinu. U nekim gradovima i opštinama budžet za medijske konkurse umanjen je i do deset puta. U Novom Sadu je, na primer, ranijih godina izdvajano je 85 miliona (iz dva konkursa), dok je ove godine budžet za medijske konkurse smanjen više od šest puta i iznosi 13,9 miliona dinara.

Niko iz vlasti ne objašnjava šta je motiv da se samo nekoliko meseci nakon što je stupio na snagu novi Zakon o javnom informisanju i medijima (ZJIM) umanjuju budžeti. Tamara Filipović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) kaže za EWB da bi jedan od razloga iza ove odluke mogao biti da se zaobiđe kriterijum za dobijanje sredstava kao što je obaveza poštovanja Etičkog kodeksa novinara Srbije.

Projektno sufinansiranje medija uvedeno je prvi put još 2015. godine, a čitava ideja ovog koncepta je bio da se spreči uticaj lokalnih samouprava na uređivačke politike lokalnih medija. Tako bi, u teoriji, novac lokalnih samouprava za javno informisanje trebalo da dobiju mediji na osnovu kvaliteta svog rada i podnetih projekata. Međutim, vlast je do sada nalazile razne načine da koncept projektnog sufinansiranja dovede u pitanje i da u većini slučajeva novac podeli podobnim, a ne profesionalnim medijima. Za veliki broj lokalnih medija, novčana sredstva iz jedinica lokalnih samouprava glavni su izvor finansiranja.

Zakon o javnom informisanju i medijima (ZJIM), koji je na snagu stupio 4. novembra prošle godine, propisao je nove obaveze u vezi sa raspisivanjem konkursa za projektno sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja, ali i, prvi put, kazne za one koji ih se ne pridržavaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati