Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

04. 05. 2024. 11:32 1

"Nemamo čemu da se nadamo": Voćari na velikom gubitku

Noći u Srbiji su vedre i ledene. To je kobno za voće koje je zbog blage zime već pustilo pupoljke i procvetalo. Posebno brinu malinari, jer je na "crveno zlato“ u mnogim delovima Srbije pao sneg, ali još uvek je rano da se prognoziraju cene.

- Jak mraz u Ivanjici i okolini naneo je velike štete svim voćnim vrstama, a naročito su oštećene šljiva i malina. Pojedini voćari su palili vatru oko šljiva, a razmere štete znaće se narednih dana. Nažalost, opet se najavljuje hladan talas tako da ove godine nemamo čemu da se nadamo -  priča za OzonPress jedan od većih voćara u Ivanjici a prenosi Vreme.

Mraz je ovih dana koban po voće u Ivanjici. Temperatura noću pada i na minus četiri stepena, što je dovelo do smrzavanja lista i cveta. I dok su kiša i zahlađenje dobro došli ratarima, u procvale grane zabrinuto gledaju voćari i u drugim krajevima Srbije. U Čačku, Šapcu, Kosjeriću, užičkom, ariljskom i sjeničkom kraju je pao sneg. Sneg je pao i na području Zlatibora i Tare. Blaga i topla zima bila je signal za voće da pusti pupoljke i procveta. Zbog nestabilnog vremena, ovo je za voćarstvo problem.

Kako je za "Vreme“ ranije rekao poljoprivrednik Tomislav Jelić iz okoline Čačka, voćari tu više ne mogu ništa da učine osim da čekaju. Kajsija bi na minus jedan već stradala. Jabuke i kruške bi izdržale možda do minus pet.

- Do sada mi se nije desilo da sve izmrzne, gubio sam 20 do 30 odsto. Ali u Čačanskoj kotlini se dešavalo da ode sav rod. Ja sam voćar koji nema drugi izvor prihoda. To je strašan osećaj. Ali, uzdam se u sreću - rekao je ovaj poljoprivrednik.

Slične glavobolje su voćari imali i prošle godine, kada su nekako "pregrmeli“ nestabilni mart, samo da bi ih u aprilu dočekao sneg.To je bio jedan od razloga visoke cene voća u godini za nama. Ipak, danas je i dalje prerano da se govori o potencijalnom poskupljenju voća, s obzirom na to da mraz nije zahvatio sve delove Srbije, kao i zbog toga što nije svaka sorta voća jednako osetljiva na niske temperature. Niske temperature u aprilu posebno brinu malinare, jer se "crveno zlato“ uzgaja i na višim nadmorskim visinama, koje je ovih dana iznenadio sneg. Ono što malinare brine jeste na koji način će situacija sa snegom u aprilu uticati na rod i otkupnu cenu maline.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati