Društvo i ekonomija

[ Izvor: European Western Balkans ]

11. 03. 2021. 18:10 5

Srbija u grupi zemalja sa najvećim padom demokratije!

Prema najnovijem izveštaju o stanju demokratije švedskog V Instituta “Autokratija postaje viralna”, Srbija je nalazi u grupi država sa najvećim demokratskim padom u poslednjih deset godina.

U izveštaju se navodi da je integritet izbornog procesa opadao uporedo sa pogoršanjem građanskih sloboda.

- U Srbiji je propadao izborni integritet uporedo sa pogoršanjem akademskih, građanskih i sloboda medija, što je između ostalog doprinelo povratku u autoritarnost 2013. godine. Kvalitet izbora se od tada pogoršava, a 2020. dodatno, kada su mnoge opozicione stranke bojkotovale parlamentarne izbore - stoji u izveštaju, a prenosi European Western Balkans.
Srbija je u kategoriji država u kojima demokratija nije napredovala u prethodnih deset godina, a država je klasifikovana u kategoriju izbornog autoritarizma.

Izveštaj je takođe zabeležio da je u Srbiji primećeno da je Vlada uvodila prekomerna ograničenja za kretanje migranata u izbegličkim kampovima.

Zbirni nalazi ovog instituta su da je 2020, "godina zaključavanja" zamenila 2019, "godinu protesta". Kako se navodi, većina demokratija ponaša se odgovorno tokom pandemije, dok je situacija gora u autokratijama, gde su bila velika ili umerena kršenja demokratskih normi kao deo odgovora na krizu Kovid-19.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati