Društvo i ekonomija

11. 03. 2021. 16:02 0

"Evropska unija osuđuje napade na novinare"

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero istakla je Evropska unija osuđuje bilo kakve pretnje ili napade na novinare, bilo fizičke ili verbalne.

Pisonero je na svom Tviteru napisala da bi novinari trebalo da rade svoj posao bez ikakvih pretnji nasiljem ili zastrašivanjem.

- Novinari bi trebalo da budu u mogućnosti da rade svoj posao bez ikakvih pretnji nasiljem, uznemiravanjem ili zastrašivanjem. Evropska unija osuđuje bilo kakve pretnje ili napade na novinare, fizičke ili verbalne - objavila je Ana Pisonero.

Genoveva Ruiz Kalavera, Direktorka za Zapadni Balkan Direktorata za evropsku susedsku politiku i politiku proširenja, poslala je poruku čitavom Zapadnom Balkanu, da je sloboda medija fundametnalna za demokratiju, ali i napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Više provladinih tabloida objavilo je na naslovnim stranama svojih izdanja za 10. mart navode da osumnjičeni vođa kriminalne grupe Veljko Belivuk sarađuje sa portalom KRIK, te da je to njegov "privatni medij" sa kojim ima "tajni dil".

Nevladine organizacije, koalicija medijskih i novinarskih udruženja, kao i opozicija upozorili su juče da je u toku još jedna kapanja protiv nezavisnih medija u Srbiji, čija su glavna meta novinari istraživačkog portala KRIK iz Beograda.

- Već drugi dan na naslovnicama tabloida i u programima prorežimskih medija targetirani su Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) i njen urednik Stevan Dojčinović, kako bi se umanjio značaj njihovog rada i otkrića o kojima pišu - navodi se u saopštenju Nezavisnog društva novinara Vojvodina (NDNV).

Oni su pozvali tužilaštvo da reaguje, a građanima da podrže redakciju KRIK-a i njen rad, dodajući da će obavestiti međunarodne organizacije i asocijacije o "novom brutalom ataku na nezavisne i profesionalne novinare u Srbiji".

- Upozoravamo sve nadležne insitutcije, da ovkavi napadi mogu imati ozbiljne posledice, jer ponovo crtaju metu novinarima koji pišu o korupciji i kriminalu u koje je Srbija ogrezla poslednjih godina - navodi se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati