Društvo i ekonomija

[ Izvor: Blic ]

11. 03. 2021. 13:17 5

Zvuči poznato? Kupac banje za 100 DINARA osnovao firmu

Banjski kompleks Zlatar u Novoj Varoši prodat je za nešto više od 2,5 miliona evra, potvrđeno je iz Republičke direkcije za imovinu. Kupac je nedavno isplatio ugovorenu sumu, čime je ispunio uslov da preuzme vlasništvo nad ovim nekada poznatim centrom za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja. Ova banja je poslednja u nizu srpskih lečilišta i turističkih kompleksa koji su prodati poslednjih godina, a u planu je i privatizacija preostalih, koja su još uvek u vlasništvu države.

Novi vlasnik Zlatara je Metal Investmens Europe d.o.o. iz Beograda, a imovina ovog RH centra prodata je za nešto više od dva i po miliona evra, što je oko 200.000 evra više od početne cene. Kupac je, osim kompleksa čija je površina 12.298 kvadrata, kupovinom dobio i više od četiri hektara zemljišta na najlepšem delu planine.

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), kompanija Metal Investments Europe d.o.o. osnovana je 24. maja 2019. godine na beogradskoj opštini Stari Grad, sa osnivačkim ulogom od 100 dinara. Jedini član društva je kompanija Metal Investments Limited iz Hong Konga, a delatnost firme je nespecijalizovana trgovina na veliko.

Inače, banjski kompleks Zlatar je više puta oglašavan za prodaju. Prvi put u oktobru 2019. kada je početna cena bila 3,9 miliona evra. Kasnije je početna cena smanjivana, da bi na četvrtom oglasu iz oktobra prošle godine, iznosila nešto više od 2,3 miliona evra.

Kompleks Zlatar je sagrađen na 1.235 metara nadmorske visine, a zbog ogromnih dugova je zatvoren pre desetak godina, posle čega je prešao u vlasništvo Vlade Srbije i Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje zaposlenih.

Banja je izgrađena 1978. godine, a svojevremeno je bila poznata kao jedinstvena za lečenje bolesti srca. Kroz ovaj objekat je za 30 godina prošlo više od 100.000 gostiju, što domaćih, što stranih.

Nova runda privatizacije

Još otkako je 2014. godine pokrenut novi talas privatizacije, banje važe za najvredniju imovinu. Za njih su bili zainteresovani mnogi domaći poslovni ljudi, ali i strane kompanije, iz Slovenije, Nemačke, čak i Kine. Ipak, često su se kao problem postavljali sudski sporovi nad imovinom banja.

 

Takođe, mnogi kompleksi su prilično zapušteni i potrebno im je detaljno renoviranje, što podrazumeva i značajna ulaganja novih vlasnika. Ovo je ujedno i jedan od najčešćih razloga za prodaju banja.

Neke banje bi mogle da budu klasični spa centri, ali veći deo naših banjskih kompleksa trebalo bi da budu lečilišta, gde bi mogli da se ostvare veći prihodi. Kako tvrde poznavaoci prilika, i banje u Mađarskoj i Sloveniji pokušavaju da se "prepakuju" u lečilišta, pa da gosti pored zabavnog dela troše pare i na lečenje.

Za Srbiju je to važno jer imamo veliki broj obučenih stručnjaka, pa nam najčešće treba samo dokapitalizacija, kako bi sobe bile lepše, i kako bismo imali zabavne sadržaje. Time bismo kompletan ambijent podigli na viši nivo.

Na prodaju desetak banja

Pre Zlatara prodate su Vranjska i Kuršumlijska banja. Novi vlasnik Kuršumlijske banje 2019. godine postalo je preduzeće "Planinka", koje u svom vlasništvu ima i Prolom i Lukovsku banju, dok je prošle godine firma "Milenijum resort" kupila Vranjsku banju i najavila izgradnju velnes centra sa dva hotela i klinikom za tretmane i lake medicinske intervencije.

Još nekoliko banja trenutno čeka na privatizaciju: Ribarska banja u Kruševcu, "Gejzir" u Sijarinskoj banji, "Merkur" u Vrnjačkoj banji, Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Bujanovcu, Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška banja, Specijalna bolnica u banji Koviljači, Specijalna bolnica "Zlatibor" u Čajetini, Sokobanja i "Termal" u Vrdniku.

Iz vlade je naglašeno da se planira prodaja svih 27 banja u vlasništvu PIO fonda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati