11. 03. 2021. 12:35 0

"Zašto građani plaćaju spomenik ratnom zločincu?"

Umesto brige o kulturnom i istorijskom nasleđu Novog Sada, SNS vlast u Novom Sadu svakodnevno pokazuje nebrigu za očuvanje blaga na koji svaki Novosađanin može biti ponosan. Umesto očuvanja i afirmisanja postojećeg i stavljanja u turističku ponudu grada sa bogatom kulturnom tradicijim, SNS zbog svojih i dnevnopolitičkih interesa kolalicionog partnera stvara “novu istoriju” podižući za 160 miliona dinara spomenik između ostalog i krvniku iz novosadske racije Janošu Totu, ubici braće Jovandić - navela je u saopštenju Stranka slobode i pravde Novi Sad.

Kako je navedeno u saopštenju SSP, "jedan od najbolnijih perioda novosadske istorije kada je fašistički režim masovno bacao novosađane pod led, relativizuje se do te mere da njegovi krvnici dobijaju svoj spomenik".

- Sve ovo, uzimajući u obzir narativ kojim se vlast služi da bi vladala građanima a što nije ništa drugo do širenja mržnje među građanima i legalizacija fašizma kao legitimne ideologije čiji su skupovi nedavno održani, potpuno je suprotna slobodarskim idejama koje Novosađani neguju i predstavlja uvredu za svakog stanovnika Novog Sada - naveli su oni i dodali:

- Pored ruganja idejama slobode, novosadski vlastodršci rugaju se i Novosađanima čak i odabirom firme koja će izraditi i isporučiti sporan spomenik. Beočinska firma "Sagapo Agapas" dobila je posao izrade i isporuke ovog spomenika. Firma je, inače, osnovana pre nešto više od godinu dana a osnivač i direktor je Nataša Silađi koja u istoj ulici ima registrovanu vinariju, dok firma nema nijednog zaposlenog što je vidljivo u godišnjem finansijskom izveštaju. Takođe, nema ni zvaničan sajt - stoji u saopštenju.

Predsednica Gradskog odbora SSP Novi Sad dr Danijela Grujić zbog svega ovoga postavlja veoma jasno pitanje: Da li gradonačelnik Novog Sada zaista smatra da je Janoš Tot nevina žrtva 1944/45?

- Ovakvi kontraverzni revizionistički postupci vode urušavanju vrednosne orjentacije društva. To je potpuna relativizacija događaja i njihovog smisla, sve ima jednaku vrednost: i ono dobro i ono rđavo. Ovakav odnos prema kulturi, prema živom sećanju na najstrašniji period novosadske istorije predstavlja uvredu za sve Novosađane i predstavlja poslednji poziv na otpor politici mržnje koja upravlja našim gradom - navela je Grujić.

Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]

Zavrteće vam se u glavi!

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?