Društvo i ekonomija

Direktno.rs

11. 03. 2021. 12:35 0

"Zašto građani plaćaju spomenik ratnom zločincu?"

Umesto brige o kulturnom i istorijskom nasleđu Novog Sada, SNS vlast u Novom Sadu svakodnevno pokazuje nebrigu za očuvanje blaga na koji svaki Novosađanin može biti ponosan. Umesto očuvanja i afirmisanja postojećeg i stavljanja u turističku ponudu grada sa bogatom kulturnom tradicijim, SNS zbog svojih i dnevnopolitičkih interesa kolalicionog partnera stvara “novu istoriju” podižući za 160 miliona dinara spomenik između ostalog i krvniku iz novosadske racije Janošu Totu, ubici braće Jovandić - navela je u saopštenju Stranka slobode i pravde Novi Sad.

 

Kako je navedeno u saopštenju SSP, "jedan od najbolnijih perioda novosadske istorije kada je fašistički režim masovno bacao novosađane pod led, relativizuje se do te mere da njegovi krvnici dobijaju svoj spomenik".

- Sve ovo, uzimajući u obzir narativ kojim se vlast služi da bi vladala građanima a što nije ništa drugo do širenja mržnje među građanima i legalizacija fašizma kao legitimne ideologije čiji su skupovi nedavno održani, potpuno je suprotna slobodarskim idejama koje Novosađani neguju i predstavlja uvredu za svakog stanovnika Novog Sada - naveli su oni i dodali:

 

- Pored ruganja idejama slobode, novosadski vlastodršci rugaju se i Novosađanima čak i odabirom firme koja će izraditi i isporučiti sporan spomenik. Beočinska firma "Sagapo Agapas" dobila je posao izrade i isporuke ovog spomenika. Firma je, inače, osnovana pre nešto više od godinu dana a osnivač i direktor je Nataša Silađi koja u istoj ulici ima registrovanu vinariju, dok firma nema nijednog zaposlenog što je vidljivo u godišnjem finansijskom izveštaju. Takođe, nema ni zvaničan sajt - stoji u saopštenju.

Predsednica Gradskog odbora SSP Novi Sad dr Danijela Grujić zbog svega ovoga postavlja veoma jasno pitanje: Da li gradonačelnik Novog Sada zaista smatra da je Janoš Tot nevina žrtva 1944/45?

- Ovakvi kontraverzni revizionistički postupci vode urušavanju vrednosne orjentacije društva. To je potpuna relativizacija događaja i njihovog smisla, sve ima jednaku vrednost: i ono dobro i ono rđavo. Ovakav odnos prema kulturi, prema živom sećanju na najstrašniji period novosadske istorije predstavlja uvredu za sve Novosađane i predstavlja poslednji poziv na otpor politici mržnje koja upravlja našim gradom - navela je Grujić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati