Zdravlje

Direktno.rs

23. 04. 2024. 10:29 0

Kako nastaje masna jetra

Masna jetra (steatoza) predstavlja patološko nagomilavanje masti u jetrenim ćelijama uzrokovano različitim etiološkim faktorima, od kojih su najčešći gojaznost i alkoholizam.

Masna jetra je veoma česta dijagnoza danas. Možemo reći da ponašanje čoveka utiče najviše na pojavu masne jetre i da je redovnom brigom o zdravlju moguće prevenirati nastanak ove bolesti, piše Stetoskop.info.

Kako nastaje masna jetra?

Masna jetra se javlja u alkoholizmu, gojaznosti, gladovanju, šećernoj bolesti, trovanju (fosfor, tetrahlorugljenik), toksičnom dejstvu tetraciklina, Reyeovom sindromu, u bolesnika na totalnoj parenteralnoj ishrani.

Pojačano je oslobađanje masti iz perifernog masnog tkiva, smanjena oksidacija masnih kiselina u jetri, pojačana sinteza masnih kiselina u jetri, povećana esterifikacija masnih kiselina u trigliceride, smanjeno izlučivanje ili oslobađanje masti iz jetre.

Simptomi

Masna jetra najčešće prolazi asimptomatski, sa uvećanjem jetre, koja je meka, zaobljenih ivica. Nekada se javlja tišteći bol pod desnim rebarnim lukom i lake tegobe sa varenjem. Kod teških alkoholičara može se razviti akutni oblik masne jetre, sa insuficijencijom jetre, portnom hipertenzijom i fatalnim ishodom.

Masna jetra je benigno i reverzibilno stanje i prva faza oštećenja jetre. U izvesnim slučajevima može doći do steatonekroze hepatocita i fibroze sa prelaskom u alkoholnu cirozu.

Postavljanje dijagnoze

Postavlja se na osnovu laboratorijskih analiza (lako uvećanje aminotransferaza, gama-GT, bilirubinemija, blag pad faktora koagulacije), ultrazvuka, biopsije jetre i histološkog pregleda.

Lečenje

Lečenje zavisi od uzroka nastanka masne jetre. Svodi se na apsolutnu zabranu konzumiranja alkohola, primenu hepatoprotektivnih lekova i unosa većih količina ugljenih hidrata i proteina u ishrani. Smanjenje telesne težine i regulisanje ishrane često će biti preporuka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati