Slobodno vreme

Direktno.rs

19. 03. 2024. 15:25 0

Mladi na TikToku šire trend koji zabrinjava

Generacija Z osmislila je novi trend koji je u poslednjih nekoliko meseci preplavio TikTok, a u kojem se hvale prednostima provođenja celog dana u krevetu.

Snimci sa hashtagom #bedrotting, odnosno "truljenje u krevetu" preplavile su TikTok i pregledani su više od 125 miliona puta. Brojni tiktokeri u viralnim snimcima pokazuju kako provode dan u krevetu i bave se aktivnostima koje ih opuštaju, poput igranja igrica, skrolovanja na telefonu, čitanja knjige ili gledanja filmova.

Međutim, ovaj novi trend zabrinjava psihologe, koji se slažu da bi osobe s predispozicijom za depresiju mogle da dožive pogoršanje simptoma nakon dana provedenog u krevetu. Lorel Roberts-Mis, licencirana bračna i porodična terapeutkinja, smatra da bi ovaj trend mogao prikriti simptome kliničke depresije i dovesti do ideje da je savršeno normalno provoditi dane u krevetu i ne potražiti pomoć za svoj mentalni problem.

- Izbegavanje je gorivo za teskobu i depresiju, a ako provodite dan u krevetu kako biste izbegli svoje misli, osećaje ili probleme, vi zaista hranite te osećaje i simptome. Nadalje, time propuštamo priliku da se aktivno uključimo u život koji će biti bolji za naše mentalno i fizičko zdravlje - objasnila je psihološkinja, dr. Katrina Ostmejer.

Psiholozi takođe upozoravaju kako se takozvani "badrotting" često pretvara u priliku za beskrajno skrolovanje na društvenim mrežama, što, prema brojnim istraživanjima, može povećati rizik od razvoja anksioznih poremećaja, kao i poremećaja prehrane.

Međutim, iako ne podržavaju u potpunosti ovaj koncept, neki psiholozi tvrde kako nisu iznenađeni njegovom popularnošću. Jedan od njih je i dr. Gordon Flet sa Univerziteta York u Torontu.

- Pritisak potrebe da se ispune današnja nemoguća očekivanja može biti neumoljiv. Tako da nije previše teško zamisliti izgorelog i iscrpljenog perfekcionistu koji pada u ovakvo stanje - objasnio je.

Ipak, većina psihologa smatra kako koncept "truljenja u krevetu" šalje podmuklu poruku koja demonizira odmor te upozoravaju kako bi se na taj način depresivno ponašanje moglo maskirati kao umor, pošto je reč o sličnim stanjima.

- Nema ništa loše u ležanju u krevetu s vremena na vreme kako biste napunili baterije, ali ako to radite često, što je tri puta sedmično ili više, znak je da se vaš nervni sistem aktivno isključuje kako bi vas zaštitio od dodatnog stresa - objasnila je Liz Tenuto, koja podučava ljude vežbanju ublažavanja stresa a prenosi Index.hr.

Na kraju, stručnjaci zaključuju da je umerenost ključna. Dakle, jedan dan u krevetu na nedeljnoj bazi je sasvim u redu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Zvali su ga Maradona

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati