Kultura

[ Izvor: Mediji ]

07. 05. 2024. 07:05 13

Mučna istina o filmu "Lepa sela lepo gore"

Film "Lepa sela lepo gore" smatra se modernim klasikom srpske kinematografije, težak je za gledanje zbog ratne tematike, a rađen po istinitim motivima.

Tragedija o kojoj govori film "Lepa sela lepo gore" još se čini težom kada gledalac sazna da je film zapravo snimljen po istinitom događaju.

Te 1992. godine na prostoru Bosne i Hercegovine se desio rat. Prema ovoj bici snimljen je film “Lepa sela lepo gore”, reditelja Srđana Dragojevića. Film je poznat po stradanju grupe srpskih vojnika u tunelu.

Na ušću Lima u Drinu kod Višegrada septembra 1992. godine sedam srpskih vojnika bilo je devet dana okruženo u 97 metara dugom tunelu Brodar.

Septembra 1992. godine, sedam vojnika Treće čete Drinskog bataljona čuvalo je most ispred tunela, pazeći da muslimanske jedinice ne pređu na desnu obalu Drine. Posle nekoliko dana ceo kanjon je goreo. Jedinica se povukla u tunel i tako našla u klopci, zarobljena sa obe strane, bez mogućnosti da izađe iz istog.

Tako su proveli devet dana, pod bombama i stalnim napadima muslimanskih snaga. Milovan Lučić i Vladan Gavrilović umrli su u tunelu zbog rana dobijenih gelerom, teško ranjeni Novak Arsić ubio se pucnjem u slepoočnicu, dok je Stevan Panić nastradao od kiše metaka kojim su ih muslimanske jedinice svakodnevno zasipale.

Trojica srpskih vojnika Mihajlo Šimšić, Slađan Simić i Stanko Mećašev su posle gubitka drugova odlučili da izađu iz tunela i, verovali ili ne, nekim čudom su preživeli.

Na izlazu iz tunela postavljena je spomen-ploča sa imenima i slikama doktorke Stojane Jojović i medicinske sestre Ljubice Kastratović iz Rudog, koje su poginule kada su krenule u pomoć zarobljenim vojnicima.

Film Srđana Dragojevića o dvojici prijatelja iz detinjstva koji se tokom rata u Bosni nađu na suprotnim stranama kao neprijatelji snimljen je 1996. godine i tada je bio srpski kanditat za Oskara. Smatra se modernim klasikom srpske kinematografije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati