Korona

[ Izvor: Insajder ]

11. 03. 2021. 17:00 0

EU namenila Srbiji 12 miliona evra za borbu protiv kovida

Evropska komisija je u okviru Evropskog fonda solidarnosti namenila Srbiji skoro 12 miliona evra, kako bi doprinela borbi protiv kovida, saopšteno je danas iz Delegacije Evropske unije u Beogradu.

Ta sredstva će biti usmerena na hitnu podršku stanovništvu i na mere prevencije, praćenja i kontrole širenja bolesti, kao i za medicinsku i ličnu zaštitnu opremu, a namenjena su i kao nadoknada troškova koje je Srbija prethodno imala u borbi protiv pandemije, prenosi Insajder.

Donacija potiče iz Evropskog fonda solidarnosti i deo je većeg paketa od 530 miliona evra, a planirano je da ukupna pomoć bude usmerena ka 17 zemalja članica i tri zemlje kandidata, među kojima je i Srbija.

Nakon što Evropski parlament i Evropski savet odobre odluku Komisije, sredstva će biti distribuirana državama.

Komesarka EU za koheziju i reforme Eliza Fereira je izjavila da je Fond solidarnosti konkretna demonstracija evropske solidarnosti, i nikoga ne ostavlja na cedilu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je Unija podržala Srbiju od početka pandemije donacijama od 17 miliona evra, koje su obezbedile transportne kapacitete zaštitne opreme poput maski i rukavica, kao i respiratore, kontejnere za trijažu i vozila hitne pomoći.

- Aktuelna donacija Fonda solidarnosti EU je još jedan važan i konkretan doprinos Evropske unije srpskom narodu, u punom duhu solidarnosti. Ovaj snažan politički signal Srbiju, kao kandidata za članstvo, stavlja u istu ravan sa članicama EU - istakao je Fabrici.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati