Beograd

[ Izvor: Nova.rs ]

05. 05. 2024. 16:36 4

"Čerupanje" gradske kase: Naprednjaci zarađuju iako Beograd nema budžet

Punih pet meseci Beograđani nemaju budžet za 2024. Godinu, a po svemu sudeći u takvom statusu će ostati i u narednim mesecima. Dok se čekaju izbori, formiranje vlasti i vraćanje gradskih aktivnosti u "normalu", Grad je na privremenom finansiranju, a sve odluke donosi trojac u Privremenom organu koji čini SNS i SPS. Dok grad gubi korak sa investicijama, a odluke se donose netransparentno i po ubrzanoj proceduri na telefonskim sednicama, čeka se budžet za ovu godinu koja je skoro na svojoj polovini.

Uporedna praksa širom sveta do sada je pokazala da se budžeti za državu ili gradove donose krajem godine, za iduću. Tako je primera radi bilo očekivano da se budžet za 2024.godinu za Grad Beograd donese u decembru prošle godine, ali posle izbora i nemogućnosti da se konstituiše vlast, upravljanje i budžetiranje glavnog grada ostali u privremenog statusu.

Zanimljivo je da se u takvom statusu nalazi do danas.

Budući da Skupština grada Beograda nije konstitutisana, nije bilo ni moguće da se izglasa budžet koji je morala odobri većina odbornika. Umesto toga na snazi je privremeno finansiranje kako bi grad nastavio da koliko-toliko redovno funkcioniše, ali je upravljanje gradom koji ima više od 1,6 miliona stanovnika problematično ukoliko nemate budžet mesecima.

U međuvremenu, kroz Privremeni organ prošle su brojne odluke koje su donete uglavnom na netransparentan način. Tako je ovo telo izglasalo da se izdvoji još skoro milion evra za gradnju Glavne ulice u Zemunu ili da se krene u rekonstruisanje Trga Nikole Pašića i to po ceni od 580 miliona dinara.

Iako bi Privremeni organ trebalo da donosi odluke koje su hitne i neophodne za funkcionisanje grada, a ne da se upušta u ovako velike infrastrukturne projekte, prvi čovek grada Aleksandar Šapić drugačije posmatra stvari.

Odluke donosi "preko kolena", uz minimalnu debatu, dok sednica traje u proseku između 10 i 15 minuta sa desetinama tačaka dnevnog reda. Na tim sednicama prolaze i razni projekti, izdvajanja, imenovanje gradskih funkcionera, dok za budžet i “rupu” u gradskoj kasi vlast ne mari previše. U međuvremenu se kroz odluke Privremenog organa bez tendera prodaju atraktivna zemljišta u gradu, dok javna preduzeća ostvaruju istorijske gubitke i posluju na ivici likvidnosti.

Član Privremenog organa i kandidat "Srbija protiv nasilja" na izborima u decembru Vladimir Obradović napominje da je veoma problematično što Beograd nema budžet za 2024. godinu, dok su milioni evra Beograđana otišli na promociju Šapića i SNS.

- Kada 3 osobe kao što su Šapić, Nikodijević i Mirković već 6 meseci odlučuju o svemu što se tiče Beograđana od boljitka za naš grad nema ništa. Milioni evra Beograđana otišli su za promociju Šapića i SNS-a, za projekte koji neretko i ne postoje i o kojima građani teško mogu išta da saznaju. Nikada nisam glasao ni za jednu od koruptivnih i uzurpatorskih naprednjačkih tačaka dnevnog rada, a bilo ih je u ovih 6 meseci više od 3.000 - objašnjava Obradović za Novu.

On podseća da je samo za reklamiranje Aleksandra Šapića pre izbora na bilborde potrošeno blizu miliona evra.

- Svi mi koji živimo u Beogradu svakodnevno osećamo posledice lošeg upravljanja. Ulice su nam u rupama, parkovi su nam prljavi, zelenih površina je sve manje i širenjem Beograda na vodi biće ih još manje. Naprednjačka vlast krije informacije zašto je došlo do nesreće u kojoj je sa autobusa otpao točak i usmrtio jednu osobu - poručuje Obradović.

Prema njegovim rečima, SNS-u odgovara ovakvo stanje jer tri čoveka koji nemaju većinu troše milione evra na stvari koje nisu tekuće, niti neodložne.

Izgubljena godina za Beograd

Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović napominje da se nikada nije desilo da Beograd nema budžet za tekuću godinu, a da je maj mesec.

- Rezultat toga je da svi krupni projekti stoje, da je nemoguće planirati ozbiljne investicije i nabavke, kao i da gradska uprava i javna komunalna preduzeća imaju problema čak i sa isplatom plata. Ovo je dakle, izgubljena godina za Beograd. Jedini koji profitira od ove situacije je Aleksandar Šapić, koji provlači neke besmislene i sporne odluke kroz Privremeni organ - objašnjava Jovanović za Novu.

On podseća da još uvek nije završena autobuska stanica, a da nije počela ni izgradnja novog Savskog mosta, niti je završen Bulevar Patrijarha Pavla, a nisu kupljena ni nova vozila za javni prevoz.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati