Beograd

[ Izvor: Mediji ]

23. 04. 2024. 19:53 7

"Aleksandar Šapić je grobar naše kulture"

Sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" je saopštio da je u toku iseljenje gradske biblioteke "Fontana", koja je već više od 50 godina u sklopu istoimenog kulturno-trgovačkog centra na Novom Beogradu.

Kako navode, novobeogradskoj biblioteci se uzima prostor za rad bez ikakve dokumentacije. Ističu da je direktiva o iseljenju došla iznenada, usmeno, bez obrazloženja, bez obezbeđenog alternativnog smeštaja za knjige. Rok za napuštanje prostora je minimalan, tri dana, a niko ne zna zašto se biblioteka iseljava.

Tatjana Brebanović iz Sindikata "Nezavisnost" kaže da biblioteka nije dobila nikakav papir, niti dopis o iseljenju, već da je načelnici biblioteke samo usmeno rečeno da se biblioteka iseljava. Zaposleni su u ponedeljak, kada su došli na posao, čuli da se biblioteka pakuje i mislili su da će doći samo do preseljenja za nekih mesec dana.

- Njihovo je bilo da samo pakuju knjige u kutije. Došla je transportna služba i počeli su da odnose kutije, pretpostavljam da će isto uraditi i sa nameštajem - navodi Brebanović.

Podseća da je sam centar pre par meseci ostao bez bioskopa, koji je 2012. renoviran i u kom su se održavali Dani frankofonog filma. Bioskop je funkcionisao normalno godinama nakon toga.

- Bio je to odličan i fantastičan bioskop, u sklopu Euro bioskopa. Samo je iseljen, nalazio se u prostorijama pored nas. Takođe je iseljena i mesna zajednica, juče i danas je i biblioteka došla na red. Mislim da kolege ni ne znaju gde su knjige, ali je definitivno da je biblioteka na usmenu reč ubrzano iseljena - ističe Brebanović.

Objašnjava da je znak na vratima biblioteke u potpunosti netačan, jer na njemu piše da je u toku preseljenje, a to ne može da bude tačno jer novog prostora za biblioteku nema.

Njihova krovna organizacija je Biblioteke grada Beograda, zbog čega Brebanović kaže da će ona u ime sindikata uputiti dopis Upravnom odboru i direktorki biblioteke, kako bi ostao trag da su oni reagovali, ali da je definitivno da odgovor neće dobiti, jer se sve desilo "preko noći".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati