Svet

[ Izvor: Mediji ]

05. 05. 2024. 16:06 2

Šoljica kafe košta 300 evra, ovo je razlog

Ljubitelji i poznavaoci kafe ne libe se ni da potroše pravo bogatstvo na šoljicu omiljenog napitka. Ipak, da li biste za jednu šolju kafe dali više od 300 evra?

Trenutno, najskuplja kafa koja se može pronaći u Velikoj Britaniji, u londonskom kafiću košta čak 265 funti (oko 307 evra). U pitanju su zrna "tipika", kvalitetnije verzije zrna arabike i mogu da se naruče kao espreso, makijato, moka, amerikano, kapućino ili late.

Zrna se uvoze sa imanja Nakajama sa ostrva Okinava u Japanu, koje pripada "plavoj zoni" i poznato je kao "ostvro večne mladosti", jer lokalni stanovnici dugo žive.

Da li je zato kafa toliko skupa ili možda zrna imaju neka svojstva koja bi nam produžila život? Nažalost, ne.

- Retkost se očigledno uvek traži u kafi, a većina luksuznijih kafa koje se piju su tip arabike. Tipika, koja se ovde koristi, nije najtraženija sorta, nikada ranije nisam video tako skupu tipiku, što sugeriše da vrednost proizlazi iz činjenice da se uzgaja u Japanu - rekao je ugostitelj Maksvel Kolona-Dešvud za Dejli mejl.

Japan inače nema klimu pogodnu za uzgajanje kafe, pa su zrna koja mogu uspešno da rastu vrlo dragocena, što doprinosi faktoru ekskluzivnosti.

Zaposleni kažu da se skupocena kafa naručuje dva do tri puta nedeljno, i najčešće je piju "pravi ljubitelji kafe".

Kolona-Dešvud je dodao da je ovo najskuplja kafa koju je ikada video, objašnjavajući da se kolekcionarska zrna obično prodaju u kesama, a ne za pojedinačne lokale.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati