Srbija

[ Izvor: Telegraf.rs ]

03. 05. 2024. 19:46 1

Srbija na udaru obilnih padavina: Prete li nam poplave?

U poslednja 24 sata Srbiju su zahvatile obilnije padavine. Četvrtak posle podneo doneo je širom Srbije obilnije pljuskove sa grmljavinom, ali i grmljavinske nepogode i oluje sa gradom. Inače, Srbija je danas pod uticajem visinskog ciklona, koji se svojim centrom premešta preko Srbije od zapada prema istoku i već 24 data donosi obilnije padavine.

U delovima Srbije, ali i u Beogradu kiša pada već 24 sata, povremeno jakog intenziteta sa obilnim pljuskovima. Širom zemlje u poslednja 24 sata palo je preko 30 litara, lokalno i preko 50 litara kiše po kvdratnom metru, a oko 50 litara kiše palo je i na području Beograda. Dakle, mnogi predeli Srbije dobili su za 24 sata polovinu od prosečne koliline padavina za maj, dok je u Beogradu palo skoro 70% padavina.

Nažalost, obilne padavine dovele su do naglog porasta bujičnih tokova na jugoistoku Srbije, a jedan od njih poplavio je preko 100 objekata u Svrljigu, kao i sam centar ovog mesta. U ovoj opštini proglašeno je i vanredno stanje. Izvršena je i evakuacija ljidi i životinja, srušen je i jedan most, a oštećen je i veliki broj lokalnih puteva.

U ovom času umerena kiša i dalje pada širom Srbije i praćena je i jačim pljuskovima. Suvo je samo na severu Vojvodine i na jugu Srbije. I tokom večeri u većem delu Srbije biće oblačno sa umerenom kišom, povremeno i sa jačim pljskovima.

S obzirom na to da se centar ciklona nalazi nad Srbijom, oblačnost sa padavinama sporo će premeštati preko našeg područja i uglavnom kružiti nad Srbijom. Visnski ciklon doneo je i osetno hladniju vazdušnu masu, pa su temperature danas prave jesenje i tek je stepen dva toplije od jutra. Trenutne temperature u većem delu Srbije kreću se od 12 do 16°C, u Beogradu je 14°C. Zlatibor i Sjenica mere 10°C, a Kopaonik 3°C.

Slične temperature očekuju se i tokom večeri i noći.

Širom Srbije tokom večeri i noći očekuje se dodatnih 5 do 10 litara kiše po kvadratnom metru. Najobiolnije padavine očekuju se u zapadnim, centralnim i istočnim predelima Srbije, u Šumadiji, Sremu, na jugu Banata, u Braničevskom okrugu i u Pomoravlu i ovim predelima palo bi i do novih 20 litara kiše.

Nivo svih reka u Srbiji ima niske vodostaje, tako da su rečna korita spremna za dohvat veće količine atmosferske vode, tako da nema opasnosti od poplava i bujica. Izuzetak su pojedini veoma mali tokovi i potoci, koji usled obilnijh padavina u kratkom intervalu, mogu vrlo brzo da nabujaju i da dođe do lokalnih poplava i bujica, kao što je danas slučaj u Svrljigu.

Inače, reč je o tokovima koji skoro presuše u vreme malih padavina ili su toliko plitki da se mogu prepašiti, ali u vreme obilnih padavina mogu da narastu više puta i da izazovu katastrofalne poplave i buijice na lokalnom nivou. Dunav, Sava, Tisa, Drina, Velika Morova i sve druge veće i srednje reke imaju nizak vodostaj, a samo na rekama u slivu Velike Morave, Save i Dunava naredbnih dana može doći do manjeg porasta usled aktuelnih padavina, ali bez opasnosti od poplava i kritičnih situacija.

Prvi dan vikenda doneće toplije, ali i dalje nestabilno vreme, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Do kraja dana očekuje se smanjenje oblačnosti i postepena stabilizacija, pa se za Vaskrs u većem delu Srbije očekuje sunčano i relativno toplo vreme. Maksimalna temperatura biće u subotu u većini predela oko 20°C, a u nedelju oko 25°C. U nedelju se poslepodnevni lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju na zapadu i jugozapadu Srbije i to uglavnom pred kraj dana i tokom večeri.

Sunčano i toplo vreme očekuje se i u ponedeljak, a sam početak sledeće sedmice doneće temperature i preko 25°C. Nakon današnjeg nižeg, Vaskrs i početak sledeće sedmice doneće Srbiji povišen vazdušni pritisak i termički visinski greben sa Mediterana i severa Afrike, u sklopu koga će u vidu južnih strujanja stići i relativno topla vazdzušna masa do našeg područja.

U utorak pod uticajem ciklona sa zapada Evrope naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a od srede se očekuje i osetno svežije i temperature će biti u padu i za 10 stepeni.

Prema trenutnim prognozama, stabilizacija i osetnije otopljenje očekuje se sredinom maja. S obzirom na to da je prosek maksimalne dnevne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 19 do 23°C, vidimo da će one danas biti i za pet stepeni ispod napomenutog proseka, za vikend oko, a početkom sledeće sedmice i iznad. Potom će ponovo biti ispod proseka, da bi iznad proseka bile sredinom meseca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati