Društvo i ekonomija

[ Izvor: Euronews Srbija ]

14. 05. 2024. 16:41 12

Roditelji i učenici OČAJNI: Nastavnici likovnog predaju hemiju i fiziku

Direktori škola su u ogromnom problemu kada treba pronaći zamenu za nastavnika koji odlazi u penziju, na drugo radno mesto ili bolovanje. Često se angažuje nedovoljno stručan nastavni kadar. Dekani nastavničkih fakulteta upozoravaju na alarmantnu situaciju, da se već sada dešava da nastavnik likovnog predaje hemiju, apsolventi sa fakulteta ulaze u učionice. Direktori se vode logikom da je sve bolje od gubljenja časova. 

U fokusu akademske, ali šire javnosti, već duže je problem naglog pada interesovanja za studiranje na većini fakulteta državnih univerziteta u Srbiji. Manjak studenata je naročito izražen na nastavnim smerovima i modulima. Posledično, sve je teže naći nastavnike za rad u školi. Posebno su deficitarni nastavnici matematike, fizike, hemije, nemačkog jezika.   

Nastavnički fakulteti upis nove generacije brucoša dočekuju sa starim problemom, mladi ne žele da upisuju smerove koji ih vode da rade u školi. Dekani osam fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji školuju nastavnike, prošle godine uradili su Platformu kojom se predlaže rešenja kako bi se povećalo interesovanje za nastavničke smerove i rešio deficit kadrova u školama. Ana Dimitrijević iz Foruma Beogradskih gimnazija kaže da su očajni svi, direktori, roditelji, ali i nastavnici koji rade u školama.

- Očajni su direktori koji pokušavaju da nađu kadrove, a ne mogu. U određenim oblastima ne možete da nađete nikakve kadrove, da ne govorim o kvalitetnim kadrovima. Očajni su i roditelji jer im deca gube časove, nemaju nastavu. Neke predmete predaju nekvalifikovani nastavnici. I mi, nastavnici, koji moramo da pokrivamo taj nedostatak kadra. Neke kolege moraju da rade više, a zakonom se zna koji je višak nama dozvoljen, koliko može da nam bude plaćeno - navela je Dimitrijević za Euronews Srbija.

Najveći problem sa nastavnim kadrom imaju škole u manjim sredinama. Dekan Hemijskog fakulteta prof. Goran Roglić kaže da se u univerzitetskim gradovima problem rešava angažovanjem studenata završnih godina fakulteta, ali da je problem već alarmantan u unutrašnjosti Srbije.

- Univerzitetski gradovi problem nedostatka nastavnika matematike i fizike rešavaju tako što uzimaju studente treće i četvrte godine fakulteta. Tako pokrivaju nastavu. Međutim, šta se dešava ako odemo van univerzitetskih gradova, ako odemo u Kikindu, Crnu Travu, Surdulicu, Leskovac koga će oni uzeti da drži nastavu? U tim gradovima nije retka situacija da nastavnik likovnog pokriva hemiju i fiziku, sa obrazloženjem da je nekada bio dobar učenik - rekao je Roglić.

Smatra da je ozbiljan problem to što ne postoje podaci koliko u ovom momentu Srbiji nedostaje nastavnika. Njihov zahtev državi i resornom ministarstvu je da se uradi presek stanja, da se tačno utvrdi koliko nastavnika i za koje predmete nedostaje. Procena je da će školama u Srbiji u narednih pet godina nedostajati pet do sedam hiljada nastavnika. Trend naglog opadanja interesovanja za nastavničke fakultete krenuo je 2015. godine. Istraživanja su pokazala da mladi danas pri odabiru fakulteta koji će upisati razmišljaju pragmatično - upisuju ono što će im doneti dobru platu. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Medijska indoktrinacija

Zoran Živković [27.05.2024.]




Video dana

Efikasno hlađenje

Anketa

Ko je kriv za sve učestalije nasilje u Srbiji?

Rezultati