Društvo i ekonomija

[ Izvor: Euronews Srbija ]

03. 05. 2024. 13:35 21

Zašto su Srbima i dalje bliže Rusija i Kina od Evrope?

Istraživanje koje je vršeno pokazalo je da se geopolitički stavovi građana Srbije značajno razlikuju od stavova drugih građana Zapadnog Balkana. Na pitanje o kom pravcu bi trebalo da se kreće spoljna politika zemlje, skoro jedna trećina građana Srbije smatra da spoljnu politiku treba balansirati između Zapada i Rusije. Druga trećina je mišljenja da država treba da bude više naklonjena Rusiji, ali uz održavanje odnosa sa Europskom unijom i Zapadom.

Ubedljiva većina stanovnika Albanije smatra da treba ići pravcem Evropske unije, dok su građani Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije nešto skeptičniji. Oko trećina građana tih zemalja naklonjena je Evropi. Kada bi danas bio održan referendum za pristup Evropskoj uniji u čitavom regionu izuzev Srbije, više od dve trećine stanovnika je za pristupanje EU.

U Srbiji je to tek 40 odsto, što je pad u odnosu na prethodne dve godine, s tim što bi gotovo trećina građana bila protiv članstva. S druge strane, više od polovine njih u Srbiji ne veruje u ozbiljnost namera EU da zemljama Zapadnog Balkana ponudi članstvo, dok je ostatku regiona poverenje u dobre namere Brisela nešto veće, piše Euronews Srbija.

Na pitanje koju državu smatraju najvećim saveznikom građani Srbije, skoro polovina njih, smatra da im je najveći saveznik Rusija. S druge strane, skoro svaki treći stanovnik Severne Makedonije, ali i Crne Gore kaže da je to njihov sused Srbija. U Bosni i Hercegovini se najviše uzdaju u Tursku, dok je Srbija na drugom mestu. 

Razlikuju se i stavovi država po pitanju koja zemlja im je najveća pretnja. Građani Srbije smatraju da je za njih to Amerika, u Severnoj Makedoniji najviše je onih koji kažu da je to Bugarska, kod Crne Gore je nešto podeljeniji stav. U Bosni i Hercegovini smatraju da je najveća pretnja Amerika, odmah zatim Rusija, dok je Srbija na trećem mestu, dok u Bosni i Hercegovini i u Albaniji ubedljivo smatraju da im je Srbija najveća pretnja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati