Politika

[ Izvor: N1 ]

03. 05. 2024. 15:20 18

Ambasada SAD: Vulin i Popović ostaju pod sankcijama

Američka vlada nema ulogu u formiranju nove srpske vlade, rečeno je iz Ambasade SAD za N1.

- Naš stav o Vulinu i Popoviću je dobro poznat. Oni ostaju pod američkim sankcijama - poručili su iz američke ambasade.

Portparol Stejt departmenta isto ovo je rekao 30. aprila za Glas Amerike, istakavši da SAD ne igraju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpske vlade.

U novoj vladi našli su se i Vulin i Popović koji su od prošle godine pod sankcijama SAD.

Ovakav izbor ministara otvorio je pitanje kako će to uticati na odnose sa zapadnim partnerima, pre svega sa SAD, s obzirom da je američki ambasador još pre uvođenja sankcija Vulinu rekao da ne žele da imaju kontakte sa njim. Bivši ministar bez portfelja Nenad Popović na listu sankcija Stejt departmenta i Ministarstva finansija SAD stavljen je u novembru 2023. zbog pronevera i korupcije.

Nekoliko meseci ranije američko Ministarstvo finansija uvelo je sankcije Vulinu i to zbog, kako navode, umešanosti u „transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije sa drogom i zloupotrebu javne funkcije“. U objašnjenju je takođe istaknuto da je Vulin "koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i dajući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu".

Bodo Veber je za RSE izjavio da je očigledno da je Beograd, kroz kadriranje dvojice članova nove vlade koji su pod sankcijama SAD, vodio računa o negovanju odnosa sa Moskvom.

- No, to ipak ne znači napuštanje politike sedenja na dve stolice (između Istoka i Zapada) - ocenio je Veber, viši saradnik nevladinog Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati