Zabava

[ Izvor: Telegraf.rs ]

03. 05. 2024. 18:14 0

Rođen da menja muziku: Princ "uveo opasnost" u pop

Princ je rođen da promeni muziku - i svet.

Princ (Prince) iliti Rodžer Nelson ostao je upamćen kao vrhunski šoumen poznat po slobodnim nastupima i muzičkoj virtuoznosti, kao neko ko je ostavio neizbrisiv trag u muzičkoj industriji, kao modna ikona i međunarodni seks simbol koji je promenio svet svojom muzikom i prepoznatljivim stilom.

Princ je rođen da promeni muziku - i svet. Imao je misiju da prkosi žanru i da definiše generaciju. Priznaćete, malo muškaraca je moglo da izvede ono što je Princ uradio, samouvereno koračajući binom u odelima inspirisanim Edvardijanom i čizmama sa visokom potpeticom, izazivajući divljenje (ili šok) publike.

"Ono što nedostaje pop muzici je opasnost " – Prince.

Upravo je to uradio. Dodao je malo opasnosti svojoj muzici i brzo privukao pažnju zbog svoje muzičke raznovrsnosti, uključivši džez, fank, R&B, soul, pop, pank i rok u svoju muziku, pomerajući konvencionalne granice kontroverznim tekstovima i šokantnim nastupima. Jednostavno, bio je Princ.

„… Maybe I'm just like my father, too bold

Maybe you're just like my mother

She's never satisfied…“

Da bismo bar malo razumeli život Rodžersa Nelsona - Princa, moramo da se vratimo u prošlost, u Mineapolis, gde je rođen 7. juna 1958. godine.

Možda je Princu bilo predodređeno da postane baš to što je postao, s obzirom da je rođen u muzičkoj porodici: otac mu je bio pijanista i tekstopisac, a majka džez pevačica. Odlučan da svira kao i njegov otac, Princ je sam naučio klavir u mladosti, a svoju prvu melodiju napisao je sa sedam godina.

Muzika mu je bila jedina svetla tačka, u inače, teškom detinjstvu. Kada je imao samo 10 godina, njegovi roditelji se razvode, majka se vrlo brzo nakon toga opet udaje. Princ je imao napet odnos sa očuhom i godinama se kretao tamo-amo između domova svojih roditelja pokušavajući da uspostavi balans, bar prividno.

Sve to je i te kako imalo uticaja na njegov razvojni put, a i način na koji je stvarao muziku.

Inspiracija za njegov šesti album, Purple Rain, zajedno sa istoimenim filmom, bio je svakako njegov život, što je učinilo da Princ nakon albuma i filma postane figura pop muzike. Bio je to njegov prvi album koji je dostigao prvo mesto na Bilbord 200, gde je ostao na vrhu liste 24 uzastopne nedelje.

Purple Rain ostaje jedan od najprodavanijih albuma svih vremena, sa ukupno 25 miliona prodatih kopija širom sveta.

Could You be Most beautiful girl in the world?

Nekako se čini da su se tragedije uvek nalazile u Prinčevoj blizini, kao da su bile prikačene za njega nekim nevidljivim nitima, jer baš kada se činilo da je pronašao doživotnu inspiraciju i muzu, krenule su nevolje u raju…

Majte Garsija, petnaestogodišnja trbušna plesačica, graciozno je ušetala u život duplo starijeg Princa, postala njegova "najlepša devojka na svetu", a on njoj prva ljubav. Princ se 1996. oženio Majte Garsijom, i vrlo brzo su dobili sina Boja Gregorija, ali su bili skrhani saznanjem da je beba rođena sa retkim defektom lobanje zvanim Fajferov sindrom.

Njihov sin je umro nedelju dana kasnije.

Nedugo nakon smrti njegovog sina, Princ je dao bizaran intervju Opri tokom njene posete kompleksu Pejsli Park. Negirao je glasine da nešto nije u redu i tvrdio da je njegova beba dobro, što je očigledno bila posledica šoka. Garsija je ponovo zatrudnela nedugo nakon što je izgubila sina, ali je izgubila i tu bebu. Sve to je bilo previše za par, pa su se razveli 1998. godine.

Princ se 2001. oženio dobrotvornom radnicom Manuelom Testolini. Nažalost, ni taj brak nije potrajao. Pet godina kasnije, Princ je nevoljno pristao na razlaz.

Princ se više nije ženio i nije imao dece.

Sometimes It Snows in April

Princ je nastavio da nastupa uživo sve do smrti 2016. Pokazao je neverovatnu energiju, izdašnim nastupima koji su često počinjali posle ponoći i trajali do zore.

Preminuo je 21. aprila 2016. od slučajnog predoziranja sintetičkim lekom protiv bolova koji je 50 puta jači od heroina. Pronađen je sam u liftu na svom imanju u Pejsli Parku.

Njegova smrt izazvala je izliv tuge među obožavaocima i slavnim ličnostima i činilo se da je april te 2016. poprimio izgled zavejanog decembra.

Od tada je prošlo 8 godina i samo nam preostaje da mu pošaljemo Kiss, do nekog sledećeg sećanja.

Dan kada su i golubice zaplakale.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati