Ljubav

Direktno.rs

03. 05. 2024. 21:58 0

"Prokleta ljubav": Odakle potreba da se javimo bivšima

Psiholozi su složni u jednom - normalno je ponekad poželeti da se javimo i bivšim partnerima. Osećaj da nam neopisivo nedostaju, pogotovo u vanrednim situacijama, je očekivan. Imamo i objašnjenje zašto je to tako...

Neizvesna budućnost, nova sadašnjost, korona kriza, stalne crne vesti, potresi i ekonomske teškoće – sve su to faktori koji znatno utiču na stres poslednjih godina.

Uzmimo u obzir taj spoljašnji faktor, kao i ljudsku potrebu za sigurnošću i ljubavlju, i dobili smo toksični koktel nesigurnosti i emocija zbog kojih ponekad imamo nesavladivu želju da se javimo i ponovno povežemo s bivšim partnerima. To nije sjajna ideja, ali piholozi tvrde – sasvim je uobičajena.

Stručnjaci naime tvrde da je prirodno žuditi za društvom ljudi do kojih nam je stalo, a u trenucima velikih teskoba i stresa posebno smo skloni okretanju srećnim sećanjima iz prošlosti. Tako neretko mnogi posegnu za mobilnim telefonom i odluče da se jave bivšim ljubavima – iako im to može doneti više štete nego koristi.

Želja da kontaktiramo bivšu ljubav nije uvek loša, budući da se može izroditi iz istinske brige za njihovo zdravlje. No, postoje i drugi razlozi, poput dosade ili želje za seksom. Javljanje bivšim ljubavima može da bude u redu sve dok proizlazi iz istinske brige i dok nemate skrivene motive, tvrde stručnjaci. Takođe, veoma je bitno ne buditi svoju, ali ni tuđu lažnu nadu i uveravati se kako je izlaz iz svih problema upravo u zagrljaju te osobe.

Psiholozi savetuju da razmislite da li je obzirno javiti se svojim bivšim partnerima sada kada su svi ranjiviji nego inače i hoće li vam dugoročno gledano oboma to koristiti. U nekim slučajevima višak slobodnog vremena, s kojim su se mnogi u protekloj godini suočili, može vas navesti da više razmišljate o prekidima i greškama iz prošlosti. Ako želite da se vratite bivšoj ljubavi razmislite da li su "novo normalno", karantin i samoizolacija pozitivno uticali na spoznavanje toga ili su poslužile kao obmana koja vas vuče ka lošoj vezi.

Tako psiholozi smatraju da je trenutna želja za kontaktiranjem bivših normalna i očekivana, ali i da bi je u većini slučajeva trebalo ugasiti, a donošenje bilo kakvih velikih odluka ostaviti za neke mirnije, opuštenije dane. Naime, donošenje velikih odluka u trenucima stresa može se pokazati pogubnim, jer kad smo pod uticajem emocija ne možemo situaciju racionalno da sagledamo.

Zato, ako i vi osećate potrebu da pošaljete poruku bivšem, prvo dobro razmislite šta se promenilo od raskida i zbog čega mislite da bi vaša veza drugi put bila bolja. Koliko god primamljivo izgledalo, želite da izbegnete situaciju koja će vas uzrujati i dugoročno vam naštetiti.

Stoga, pamet u glavu, i nemojte se javljati bivšima u stanjima emocionalne rastrojenosti. Ako ipak želite da pokušate da obnovite kontakt, za to sačekajte vreme kada ćete biti mirni i zadovoljni sobom. Šanse da tada vaš novo-stari ljubavni odnos uspe, biće znatno veće, piše Žena.hr.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]

Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati