Ljubav

Direktno.rs

01. 05. 2024. 21:53 0

Nekoliko sekundi zagrljaja - ČUDO!

Svima nam je poznat osećaj toplog zagrljaja s dragom osobom. Zagrljaj može pomoći našem telu i mozgu povećavajući hormone sreće u telu.

Čak i kratak zagrljaj od 10 sekundi može pomoći telu u borbi protiv infekcija, može ublažiti depresiju i čak smanjiti umor. Dok grlimo dragu osobu naše telo proizvode važne hormone oksitocin, serotonin i dopamin.

Dopamin je hormon zadovoljstva zbog kojeg ćemo se osećati dobro. Serotonin je antidepresivni hormon koji poboljšava raspoloženje, kontroliše anksioznost i smanjuje osećaj usamljenosti.

Oksitocin je ljubavni hormon za koji je poznato da smanjuje stres i jača zdravlje srca. Ovaj hormon je koristan i u mršavljenju, snižavanju krvnog pritiska, povećanju libida, smanjenju stresa i povećavanju sveukupnog osjećaja sreće.

Dakle, svi ovi hormoni su izuzetno važni za naše telo i dobrobit, a kada se grlimo, definitivno im pomažemo da se šire našim telom.

Zagrljaj od 20 sekundi

Ako želite smanjiti štetne učinke stresa, ublažiti krvni pritisak i osigurati zdravo srce, onda malo produžite vreme koje provodite u zagrljaju drage osobe. Ovo će vam pomoći da smanjite kortizol - hormon stresa, te da ojačate imunitet.

Zagrlite bebu

Grljenje novorođenog deteta povećava njegovu telesnu težinu i poboljšava njegov ukupni razvoj. Osim što je ovo korisno za bebu, korisno je i za vas.

Ostale prednosti zagrljaja:

Gradi poverenje i osećaj sigurnosti - pomaže u otvorenoj i iskrenoj komunikaciji.

Budući da zagrljaji mogu trenutno povećati nivo oksitocina, pomaže u lečenju nekih negativnih osećaja kao što su usamljenost, izolacija i bes.

Zagrljaji jačaju imunološki sistem - nježni pritisak na prsnu kost i emocionalni naboj stimuliraju žlezdu koja reguliše i uravnotežuje proizvodnju belih krvnih zrnaca u telu, što pojedinca održava zdravim i bez bolesti.

Zagrljaj jača samopoštovanje - fizički kontakt tokom zagrljaja ne samo da nas čini sigurnima i voljenima, već i podiže samopoštovanje. Svi zagrljaji koje smo dobili od roditelja, ljubavnika i prijatelja čine nas samopouzdanijima i srećnijima. Povezuju nas s našom sposobnošću da se volimo.

Grljenje opušta mišiće otpuštajući napetost u telu - zagrljaji mogu ukloniti bol i bolove povećavanjem cirkulacije u mekim tkivima.

Zagrljaj snižava krvni pritisak - kad grlite, dodirnete ili sednete blizu nekoga koga volite, vaše telo oslobađa oksitocin, koji naučnici nazivaju „hormon maženja“. Ovaj hormon može pomoći u opuštanju i smanjenju anksioznosti, što zauzvrat može efikasno smanjiti krvni pritisak.

Jača zdravlje srca - jedno istraživanje pokazalo je da zagrljaj pokazuje veće smanjenje nivoa krvnog pritiska i otkucaja srca. Nalazi ukazuju da zagrljaji mogu biti dobri za zdravlje srca.

Zagrljaj je sličan meditaciji (što nas takođe čini pažljivijim i svesnijim).

Obilje istraživanja pokazalo je da kontakt kože s kožom, poput zagrljaja majke i novorođenčeta, donosi važne fizičke i psihološke koristi za dete, uključujući:

Smanjen plač
Poboljšan san
Smanjenu anksioznost
Ispravna proizvodnja hormona rasta, što dovodi do ispravnog fizičkog razvoja
Povećanu empatija za druge kako odrastaju

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]

Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati