Izbori 2024

[ Izvor: N1 ]

30. 04. 2024. 17:27 24

"Siguran sam da Vučić ne bi raspisao izbore da je opozicija ostala jedinstvena u neizlasku na njih"

Advokat i bivši član RIK Jovan Rajić kaže da mu se razgovori dela opozicije i vlasti o poboljšanju izbornih uslova čine kao fasada, "kao pokušaj da se predstavi da se nešto radi, da je vlast spremna na neke ustupke, a zapravo nije ni pod kakvim pritiskom da pruža ustupke, niti ima potrebu i želju da ih da, pošto je deo opozicije koji je odlučio da izađe na izbore legitimizovao ovakve izbore". Rajić ističe da je siguran da Vučić ne bi raspisao izbore na kojima opozicija ne bi želela nigde da učestvuje, a da ih je raspisao i ako bi se održali, takve skupštine i lokalne samouprave ne bi mogle da traju duže od godinu ili godinu i po dana, jer ne bi imale legitimitet.

Na pitanje da li će biti izglasan zakon o prebivalištu, koji bi podrazumevao da neko ko ga promeni ne može šest meseci ili godinu dana da glasa na novom prebivalištu, on kaže da mogu sada da izglasaju svašta, "glavni je problem da nemaju nikakav pritisak da nešto izglasaju".

- Meni je bilo logično kada je opozicija pristala da izađe na izbore, da su se oni sa njima dogovorili oko konkretnih uslova, oko dinamike ispunjenja tih uslova, da su nešto potpisali, da nije bilo samo ruka ruci, Ana Brnabić obeća da će nešto da ispuni, i onda oni pristanu da izađu na takve izbore. Ljudi, ovde se radi o dokazanim lopovima, znači oni su prošle izbore pokrali, to je dokumentovano i to je dokazano, to što naše tužilaštvo i sudovi ne rade svoj posao, to je drugi problem, ali vi s takvim ljudima kad pregovarate, ne možete da se dogovorite i ruka ruci. Vi kad izvučete ruku treba prvo da pogledate da li vam je i dalje sat na ruci kad s takvima razgovarate, a onda, dakle ako nema papira, ako ništa nije potpisano, ako nema nikakvog konkretnog dogovora, sad sve zavisi od njihove dobre volje, a koliko oni dobru volju imaju, to smo videli i prethodnih 12 godina - ističe Rajić gostujući na televiziji N1.

Upitan da li bi predložena rešenja mogla nešto da promene do 2. juna, kada će biti održani beogradski i lokalni izbori, navodi da se vodi onim što je rekla CRTA, a to je da se ništa suštinski ne može promeniti.

- E sad, vreme prolazi, oni normalno kradu vreme, to je kao ono na fudbalskoj utakmici, kad imate pozitivan rezultat, pa krckate minute, onako ide lopta od jednog do drugog, oni se dodaju, čekaju da dođe tako taj 2. jun, možda će nešto kozmetički i da dozvole, čisto da bi se reklo da su dozvolili, ali oni sad imaju legitimitet praktično da rade šta hoće, tako da zavisi, opet kažem, od njihove dobre volje.

A da li se može desiti poboljšanje za neke naredne izbore - navodi da na tome treba da radi onaj deo opozicije koji je odlučio da ne izađe na izbore.

Optužio je vlast i deo opozicije koji izlazi na izbore da pokušavaju da podvale da je u pitanju bojkot ovog drugog dela.

- Dakle, to nije bojkot. Bojkot izbora bi bio da vi sad radite aktivnu kampanju da ljudi ne izađu na izbore. Oni to ne rade, niko od njih to ne radi. Treba biti pošten pa to reći. Dakle, ja mislim da sada taj deo opozicije koji ne izlazi na ovakve izbore, zajedno sa Crtom, ProGlasom, pojedincima koji su pomagali u ovom procesu, treba da nastave ono što su započeli da rade. Bez obzira na to što su 2. juna ovi Vučićevi izbori, ova Vučićeva igralica u kojoj su neki pristali da se igraju i da učestvuju i da budu topovsko meso za njega. Dakle, ja smatram da treba da se nastavi ono što se radilo, još ofanzivnije, još, kako bih rekao, upornije, zato što ono jeste davalo neki rezultat i bili smo na korak od toga da vlast pomeri izbore za jesen - navodi Jovan Rajić.

Upitan šta nam garantuje da bi na jesen bilo bolje, on podseća da je predsednica Skupštine Ana Brnabić u početku bila protiv spajanja izbora, pa je već sledećeg dana pristala.

Kaže i da su u okviru pravnog tima, zajedno sa profesorom Tanasijom Marinkovićem dali konkretan predlog izmena Ustavnog zakona, kako bi se izbori na jesen doveli u saglasnost s Ustavom.

- Paralelno sa tim što se radilo ovde u Srbiji, i međunarodna javnost je stavila određeni pritisak pred ovu vlast. Da se ne zavaravamo, oni se nisu povlačili i davali određene ustupke samo zbog unutrašnjeg pritiska. Vučić jedino reaguje na pritisak spolja. I kada je dovoljno pritisnut, on je prinuđen da daje te ustupke. O tome nam govori još jedna stvar, on je neposredno učestvovao u pregovorima, jer on sebe nikada neće da predstavi kao nekog ko popušta.

Prema njegovim rečima, onda je on Brnabić govorio iz dana u dan da opoziciji daje jedan po jedan ustupak.

- Ona je dva, tri dana popuštala i davala određene ustupke. E, onda je četvrtog dana neko odlučio da kaže - "e, ovo nam je dovoljno, mi sad izlazimo na izbore i više ne bismo ni dobili, svakako" - smatra on.

Ističe da je siguran da Vučić ne bi raspisao izbore na kojima opozicija ne bi želela nigde da učestvuje, a da ih je raspisao i ako bi se održali, takve skupštine i lokalne samouprave ne bi mogle da traju duže od godinu ili godinu i po dana, jer ne bi imale legitimitet.

- A da li razumete argumentaciju - oni koji kažu to je autokratski režim, koji nam nikada neće dati bolje izborne uslove, nije rešenje da sad do svega toga odustane. Ne razumem argumentaciju, zato što ja se slažem s tim da ovo jeste autokratski režim - rekao je Rajić i dodao:

- Dakle, opet mu ne bi spolja dozvolili, kao što su ga pritiskali i za ovo da popušta i da daje ustupke. Dakle, ne bi imali legitimitet, a čak sam siguran da ne bi uopšte ni raspisao, odnosno da bi bio prinuđen da odloži izbore. I onda bismo mogli da govorimo o nekom periodu implementacije koji bi mogao da donese neke konkretne promene, ako postoji dobra volja u ta tri ili četiri meseca.

Dodaje da će na izborima 2. juna Vučić ponovo da krade, "ali onoliko koliko bude prinuđen".

- E sad, kad je opozicija razjedinjena, on će moći i sa pola gasa verovatno da pobedi u mnogim mestima. On zna dva, tri, pet dana pred izbore tačno koliko će gde da dobije. I onda igra šah. On voli da igra šah inače, tako i sa ljudima voli da igra šah. Pomera glasače iz jednog mesta u drugo, iz jedne opštine u drugu. On uvozi iz inostranstva. Šta treba da se uradi, on će da uradi, tako da ne izgubi nijednu mesnu zajednicu, što je njegov osnovni cilj. Ali ja mislim da je dobra startna i polazna tačka za ovu opoziciju, koja je odlučila da na takvim izborima ne učestvuje, to što su ostali jedinstveni i što su pokazali karakter u ovoj situaciji. Dakle, ja mislim da se na ovaj način pokazuje karakter i principijelnost - kaže Rajić.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 24

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati